Av Johan Karlsson

-

28 mars, 2021

  • eko-skådning
  • ekolistan
  • fågelskådning

Varför inte testa eko-skådning i vår

Påsken är äntligen här. För mig är det som en portal till sommarhalvåret. Det är också lite av en början på några månaders högsäsong för oss fågelskådare. Kanske kan den här våren vara en tidpunkt för nya vanor?

 

Möjligen börjar ni bli lite trötta på pekpinnar om att åka mindre bil för att rädda klimatet eller att träna mer för att bli smartare och må bättre? Fullt begripligt, även om man sympatiserar med intentionerna.

 

Den här ekoskådar-puffen ska inte handla om de uppenbara fördelarna för miljön, utan mer om att det kan berika livet. Att det är kul att göra saker på nya sätt.

 

Min förutsägelse är att du kommer att minnas turen till Asköviken mer om du cyklar än om du gör som brukar – tar bilen. Dina sinnen nås av fler intryck från landskapet och gör upplevelsen rikare. Att göra saker på nya sätt är bra för att skapa upplevelser du kommer ihåg. Till och med ansträngningen, med den efterföljande tillfredsställelsen, gör upplevelsen mer minnesvärd.

 

Förutom att en eko-skådartur ger dig fler intryck, så kan den också vara givande rent skådarmässigt. Jag vill inte överdriva de här fördelarna. Bilen är självklart överlägsen på många sätt för att nå artrika platser. Men, jag kan lova dig att du kommer att se och höra fåglar från cykeln, som du missar från bilen.

 

En vår hittade jag 5 olika busksångare, varav tre samma natt. Hade jag varit bilburen hade samtliga varit oupptäckta (åtminstone av mig). Det var också en rikare och mer minnesvärd upplevelse att trampa sig igenom sommarnattens ljud, skuggor och dofter än att åka runt med bil och göra småstopp. Minns fortfarande känslan.

 

Och det adderar något till upplevelsen att eko-kryssa tretåig mås i Kvicksund efter att ha tagit tåget dit.

 

Tips för lyckad EKO-skådning.

Här kommer några tips och fallgropar för den som är nyfiken på att ändra skådar-vanor:

 

Ha rätt ambitionsnivå, anpassad efter dina förutsättningar, värderingar och motivation. Kanske blir resultatet att du tar en cykeltur längst Mälaren istället för en biltur vid ett ända tillfälle. Eller så säljer du bilen och satsar stenhårt på 200 eko-årskryss. Oavsett vilket, om du sätter ribban för högt ökar risken att du slirar på den nya vanan. Då uteblir belöningen och du blir mindre motiverad att fortsätta.

 

Gör det tillsammans. Särskilt nu i Corona-tider är cykel ett bra sätt att fortsätta göra skådning till en social aktivitet. Alla som följt Anders Hansens program på svt har full koll på hur fysiskt aktivitet påverkar oss att bli mer kreativa. Blir samtalen rent av rikare om de sker från en cykelsadel? Din vilopuls kommer garanterat att blir lägre i alla fall.

 

Skaffa en bra, rolig och gärna lätt cykel. Om motivationen finns där, men du ändå känner att det är svårt att komma till skott, kan utrustningen sänka tröskeln. En riktigt bra cykel är kul att cykla på och har man bra cykelväskor, en liten och smidig kikare och ett sätt att få med sig tuben som passar dig, ökar chanserna att det blir en cykel-utflykt.

 

Vill du inspirera eller låta dig inspireras att hitta nya skådarvanor, tips om utflyktsmål eller diskutera utrustning kan du söka upp fb-gruppen ”eko-skådning Västerås.

 

Under påskhelgen pågår vårt årliga Påskrally där det gäller att se så många arter som möjligt från skärtorsdag till annandag påsk. EKO-klassen har alltid varit en del av det rallyt och alla klasser tävlar parallellt och tillsammans så det går utmärkt att eko-skåda en dag av tävlingens fem dagar.

 

Text: David Liderfelt
Foto: Elin Dahlman

Dela detta
sv_SESwedish