Om programmet

Foto: Peter Josefsson

Vår exkursionsverksamhet vänder sig främst till våra medlemmar, men det finns inget medlemskrav för att deltaga vid enskilda exkursioner eller utflykter. Gillar man det vi gör tror vi att man blir medlem. Om vi erbjuder en öppen verksamhet får fler chans att se vad vi gör och ta del av vår gemensamma kunskap och på så sätt ökar vi intresset för fåglar och naturen i Västmanland.

 

Vår ambition är att erbjuda två större utflykter heldag eller med övernattning per år. En på våren och en på hösten.

 

Mellan dessa så vill vi erbjuda kortare exkursioner en gång i månaden där vi besöker kända och okända lokaler med varierande svårighetsgrad på skådningen.

 

Svårighetsgrad

För att det ska bli lättare att se om en programpunkt passar just dig så klassificerar vi våra exkursioner utifrån svårighetsgrad.

Nybörjarvänlig skådning
Inga förkunskaper behövs, ledarna kommer att hjälpa till med artbestämning och de flesta arter kommer att pekas ut.

Lätt till medelsvår skådning
Viss erfarenhet kan behövas, men ledare och mer rutinerade deltagare kommer givetvis att hjälpa till med t ex artbestämning.

Avancerad skådning
Erfarenhet krävs. Dessa utflykter är inga guidade turer utan här skådar vi i lag och alla förväntas hjälpas åt utifrån sina förutsättningar.

Vi kommer också att så utförligt som möjligt att beskriva den fysiska ansträngningen som krävs, Hur långt kommer vi t ex att gå. Finns det möjlighet att delta med rullstol eller barnvagn.

 

Att tänka på…

Om du ska delta vid en exkursion med oss finns det några punkter att tänka på inför utflykten.

Utrustning
Deltagare står själva för sin utrustning, så har man handkikare och tubkikare bör det tas med. Är man osäker kan man kontakta exkursionsledaren och fråga om det behövs. Saknar man tubkikare brukar det sällan vara problem att få titta i andras kikare.
Handkikare är mer nödvändig eftersom de flesta fågelskådare vill ha sin egen handkikare redo runt halsen.

Matsäck
Om inget annat anges, så ska man packa med sig en matsäck med fika/mellanmål. Vid heldagsutflykter enger vi i beskrivningen av utflykten att en rejälare matsäck ska packas. Vi brukar också ange om det finns möjlighet att köpa lunch på plats.

Kläder
Kolla väderleksrapporten och klä dig lämpligt för årstiden och vädret. Fågelskådning är stundtals och framförallt vintertid en stillastående eller stillasittande aktivitet, så klä er varmt. Under sommaren bör man tänka på mygg eftersom vi oftast rör oss i våtmarker.

Transport
Vi åker gemensamt i bilar och strävar efter att åka i så få bilar som möjligt. Vilka som åker i vilkas bilar gör vi upp vid samlingen. Ange gärna om du har egen bil, eller om du önskar att åka med i någon annans bil när du anmäler dig. Bränslekostnaden fördelas sedan med 16 kr/mil fördelat mellan alla i bilen.
Vi får ofta frågan om det går bra att ansluta från annan plats, eller om man kan åka i egen bil för att kunna avvika tidigare. Detta går i regel bra, men det är viktigt att man anger detta redan när man anmäler sig så att vi kan förbereda oss för detta i god tid.
Vissa utflykter är mer bilburna som te x Ugglelyssning eller nattfågellyssning och då kan det bli ett problem med för många bilar eftersom vi då ofta besöker lokaler med begränsade parkeringsmöjligheter.

Avgifter
Om inget annat anges så är våra aktiviteter gratis. Det enda man betalar är bränslekostnader om man åker bil.

Tid
Vi anger bara tid för samling i programmet. Fåglar är inte alltid samarbetsvilliga och även väder påverkar hur länge en exkursion pågår.
Men för det mesta blir det en halvdag. Vid längre turer anger vi det i programmet.

Rapportera på artportalen
För att underlätta arbetet för Rrk är det bra om man samarbetar kring rapportering till artportalen. Ofta lägger vi in en gemensam rapport och gör upp vilka som vill vara med som medobservatörer under exkursionen. Är man osäker kan man alltid fråga exkursionsledaren. Ibland besöker vi känsliga lokaler och då vill vi att man respekterar önskemål från exkursionsledaren om att dölja observationer.

Ladda ner aktuellt program
 1. 2021-03-04 Daglediga Västerås – bilder från sommaren 2020 – digitalt

  04 mar @ 16:00 - 17:30
 2. 2021-03-06 Rapphönan – örnräkning från Gäddeholms brygga

  06 mar @ 09:30 - 12:00
 3. 2021-03-06 Örnräkning Hästnäs udde Arboga kl 10 – 12

  06 mar @ 10:00 - 12:00
 4. 2021-03-06 Hedströmsdalen – Örnräkning vid Norsa 10-12

  06 mar @ 10:00 - 12:00
 5. 2021-03-06 Ramnäs-Virsbo – Örnräkning kl 10 – 12.

  06 mar @ 10:00 - 12:00