Vilken fågel

Har du sett en fågel du inte känner igen eller har du en ovanlig fågel hemma på tomten? Vi hjälper gärna till med att artbestämma den.

  • Var har du sett fågeln?
  • När?
  • Påminner den om nån annan fågel du känner igen?
  • Låter eller sjungen den?
  • Hur bra såg du fågeln? Flög den förbi eller kunde du titta länge på den?


Att tänka på vid artbestämning

  • Beroende på väder och ljus kan färger och former på fåglar förändras
  • Vissa individer föds med förändrade färgpigment och kan således se helt annorlunda ut.
  • Kan du fota den? En dålig bild med mobilen kan vara till stor hjälp.
  • Skriv ner alla kännetecken på fågeln, näbbform, benfärg osv INNAN du börjar bläddra eller googla efter rätt art. Annars kommer du blanda ihop minnesbilden med bilderna i boken.

Vi kommer inte att publicera fynd av tips som kommer in såvida inte tipsaren godkänner det. Skulle det röra sig om en ovanlig fågel så kommer tomtägaren/markägaren kontaktas först i enlighet med SOFs och Club300 etiska regler eftersom det kan komma många fågelskådare till platsen.

Har du sett fågeln i Västmanland hjälper vi dig gärna att artbestämma den. Maila oss eller kontakta oss på Facebook.

Vi skulle gärna vilja hjälpa fler, men för att kunna svara och hjälpa till snabbt begränsar vi oss till Västmanland. Har du svårt att artbestämma en fågel du hittat någon annan stans så finns det flera forum där man kan få hjälp med just artbestämning av fåglar.

Vill du försöka artbestämma den på egen hand så är fageln.se en ypperllig sida på nätet där man kan fylla i uppgifter om fågeln i ett formulär och få förslag på vilken fågel det kan vara.

Har du hittat fjädrar som du undrar vilken fågel som tappat så kan vi rekommendera sidan Fjäderguiden som skapats och drivs av Jan Åkerman.

 

 

Hittade du fågeln i Västmanland Maila oss eller kontakta oss via Facebook.


Har du en bild på fågeln kan du alltid lägga upp den i vår Facebookgrupp Fåglar i Västmanland. Där finns gott om kunniga fågelskådare som kan hjälpa till, men det tar i regel längre tid än i grupperna nämnda ovan.

 

En bra fågelbok som Fågelguiden hjälper till men tänk på att många arter som avbildas inte uppträder i Sverige eller norra delen av europa. ( Sök på de fåglar som finns i vår närhet först)