Ringmärkning

Ringmärkning av fåglar har pågått sedan slutet av 1800-talet och i Sverige var tidigt ute och började 1911. Runt 300 000 fåglar ringmärks i Sverige årligen. Hälften ringmärks på fågelstationer och den andra hälften ringmärks av privata ringmärkare. 

Ringmärkningscentralen

Ringmärkningscentralen administrerar all ringmärkning i Sverige. Det är de som utfärdar tillstånd för ringmärkning, bistår ringmärkare och forskare och handlägger rapporter baserat på ringmärkningen i Sverige.

 

Hit kan man också vända sig om man hittat en ring, eller en fågel som är ringmärkt. På deras hemsida kan man också se rapporter och kartor över återfynd av svenska fåglar.

 

Ringmärkningscentralens hemsida.

Fågelstationer

I Sverige finns det drygt 20 fågelstationer som bedriver forskning, mestadels på ideell basis.

Forskningen här kan vara miljöövervakning, inventeringsprojekt och ringmärkning. Mest välkänd är ringmärkningen av flyttfåglar, där man genom att märka fåglar under flytt genom återfynd kunnat kartlägga vart fåglarna flyttar. På så sätt vet vi att en silvertärna ringmärkt i Sverige flugit hela vägen till Nya Zeeland. 

 

Här hittar du mer info om Sveriges fågelstationer.

Privata ringmärkare

Utöver fågelstationer så utförs ringmärkning också av privata ringmärkare. De bistår forskningen på olika sätt och deras ringmärkning är oftast kopplat till något projekt som administreras av fågelstationer, forskare eller ringmärkningscentralen.

 

Dessa ringmärkare kan vara anslutna till en förening och jobba tillsammans, men ringmärkarlicensen är personlig och även om det är under en förenings administration så är det personerna som har licens som står för ringmärkningen.

Ringmärkning i Västmanland

I Västmanland finns ingen fågelstation, men det finns ett antal privata ringmärkare. Det kan vara personer med licens för specifika arter, exempelvis ugglor, rovfåglar mm. Det kan också vara ringmärkare som bistår forskare i olika projekt.

 

Sedan 2020 har vi i Västmanlands ornitologiska förening valt att ta upp ringmärkning som en del av vår verksamhet. Dels för att tillgängliggöra ringmärkning för medlemmar som har intresse för det. Men också för att kunna utbilda och bistå andra privata ringmärkare i Västmanland. 

 

Som bas för vår verksamhet har vi startat upp en CES-märkning vid Önstensborg i Västerås. Läs mer om den här.

CES

Constant Effort Sites är en standardiserad ringmärkning på häcklokaler som startade i England på 1980-talet. I Sverige började vi 1996 och det är Naturhistoriska Riksmuseet som driver projektet.

 

Kortfattat handlar det om att ringmärka häckande fågel på samma sätt och samma lokaler under en längre tid och metoden är den samma i hela Europa. Syftet med CES är att följa fåglars populationsutveckling och tillståndet i naturen för att upptäcka eventuella miljöförändringar.

Vår verksamhet

Basen i vår förenings ringmärkning är den CES-märkning som vi bedriver på Önstenborg. Sara Wändell är vår huvudmärkare men vi är en grupp märkare med olika mycket erfarenhet där målet är att bedriva ringmärkning kontinuerligt och skapa en grund för nya märkare att lära upp sig.

Genom att skapa en inkluderande gemenskap och en relativt öppen verksamhet tror vi att vi kan bygga en verksamhet som varar länge. 

 

Vi har en struktur i gruppen där vi har en ansvarig märkare vid varje märktillfälle som ansvarar för att det blir märkt. Vid sin sida har märkaren en eller flera assistenter med erfarenhet av att plocka fågel och föra protokoll. Det skapar också ett utrymme att ta emot mer oerfarna som vill vara med och lära sig. 

Våra märkplatser

Önstensborg

Denna märkplats ligger intill Önstensborg vid Johannisberg i västra delarna av Västerås. Här bedriver vi CES-märkning sen 2020. Platsen ligger i skogsbrynet runt ett hygge och domineras av hassel och blöt lövskog. 

 

Märkningen här pågår från maj till augusti och växlar mellan morgon och kväll enligt ett fast schema från år till år.

 

Läs mer om Önstensborg och vår CES-märkning här

Hamre våtmark

Denna märkplats ligger intill Mälarens strand vid Tegeludden i östra delarna av Västerås. Här bedriver vi höstmärkning sedan 2022. Naturen domineras av den dagvattenvåtmark som skapats vid Hamrebäckens mynning i Mälaren. Vass och buskmarker och gott om rastande fågel under hösten. 

 

Märkningen här pågår från slutet av augusti och så länge det ger fågel. 

Under höstmärkningen är vi inte lika standardiserade utan har en större flexibilitet. Vi bestämmer snabbt om vi ska märka och är vädret bra märker vi ofta både lördagar och söndagar och ibland även under veckorna om vi har personal

 

 

Läs mer om Hamre våtmark och vår höstmärkning här

Skopan

Under hösten 2020 ringmärkte vi första gången vid skopan. En liten ö vid Björnöns sydspets utanför Västerås. I sundet mellan Skopan och Björnön höll vi till i vassen. Vi startade också upp en CES under 2021 men vi la ner verksamheten här eftersom det blev för tungjobbat. Ringmärkning ska vara roligt!

 

Fågelmässigt var platsen dock riktigt bra och när vår organisation vuxit sig starkare finns platsen med som ett alternativ.

Ge oss ett bidrag

Vår ringmärkningsverksamhet är helt ideel. Vi gör detta på vår fritid och hjälps åt att bidra med material, utrustning och tid för att lyckas genomföra allt. För att kunna fortsätta att erbjuda medlemmar och då framförallt ungdomar en möjlighet att lära upp sig till ringmärkarassistenter och ringmärkare behöver vi dock pengar för inköp av material och utrustning. 

 

Det enklaste sättet att bidra är att swisha ett bidrag till oss. 

Mer om vår ringmärkning

I menyn hittar man mer att läsa som vår ringmärkarblogg, vårt galleri mm. Man kan också följa länkarna här nedanför.

 

Instagram

Vi finns också på Instagram @vof_ringmarkning

Ge oss ett bidrag

För att kunna fortsätta att utveckla vår verksamhet behöver vi mer pengar. Swisha gärna ditt bidrag. Klicka ovan för att swisha dit bidrag till 123 577 0318

I samarbete med

sv_SESwedish