Pilgrimskameran

På lantmännens silo i Västerås häckar det sedan 2015 pilgrimsfalk.

Här nedan kan man följa häckningen via två webbkameror som monterats i bolådan.

Vanliga frågor och funderingar hittar du längre ned på sidan.

Nu fungerar kameran igen

Kameran fungerar, men playknappen dyker inte upp. För att få fram playknappen måste man föra musen över kameran så att menyn i nederkant öppnar sig. (med mobil måste man trycka på bilden. Fungerar i Android. Om det fungerar med iOS är fortfarandde oklart)
Klicka sedan på HD så kommer playknappen fram och man kan starta streamen. 

Vi ber om ursäkt att vi var sena med att uppdatera denna info på hemsidan. Det glömdes helt enkelt bort. Men vi vill också passa på att påpeka att denna kamera främst är till för övervakning av häckningen och att streamen på hemsidan är en bonus vi bjuder på. Vi är en ideel organisation och kameran driftas helt gratis tack vare våra samarbetspartners och ideelt arbete. 

Tack för visad hänsyn.

2023-05-10

Kamera 1

Kamera 2

I samarbete med

Vanliga frågor

Parning

Falkarna parar sig flera gånger om dan i ca två veckor innan äggläggning. Parning börjar oftast med att hanen sitter inne i lådan och tittar intensivt på honan

Som sitter på sittpinnen . Honan böjer sig fram och vinklar upp stjärten . Hanen tar då en kort flygrunda och landar direkt på honan .
Parningen brukar pågå i början och mitten av april.

Äggläggning

Ungefär två veckor efter att parningen påbörjats läggs det första ägget. Falkarna lägger 2-4 ägg. 2019 och 2020 påbörjades äggläggningen den 17/4 och flera dagar innan kan man se honan ligga i gropen. Då vet man att det är nära.

Ruvning

Ruvningen påbörjas inte direkt utan de brukar lägga 2-3 ägg innan de börjar ruva hela tiden.
Falkarna turas om att ruva men honan är den som ruvar mest. Äggen ruvas runt 30 dagar.

Kläckning

I slutet av maj är det dags för kläckning. 2019 och 2020 har den första ungen kläckts den 25/5.

Matning

Den första tiden växer ungarna snabbt och de ungar som tar för sig mest får mest mat. Därför kan det se grymt ut när ungar som kläckts sent inte får någon mat.
Detta är en stretegi som evolutionärt sett gynnat pilgrimsfalken. På detta sätt får åtminstone en unge tillräckligt med mat om det skulle bli födobrist något år.

Ringmärkning

Ungarna ringmärks när de är 18-25 dagar gamla, så om du tittar in på kameran i mitten av juni och ser att luckan till lådan är öppen eller att någon plockar ut ungarna så är det det som händer.

Utflyttning och flygträning

En dryg månad efter häckning är ungarna så pass stora att de flyttar ut ur bolådan till taket på silon och påbörja flygträningen. De blirflygfärdiga efter c:a 40 dagar, men kan stanna nära boet i ytterligare 5-6 veckor för att lära sig jaga.

Diskussioner

Diskussioner om pilgrimsfalkarna i Västerås uppstår lite här och var och ibland sprids det rykten. I facebookgruppen Fåglar i Västmanland som administreras av oss kan man ganska snabbt få svar på funderingar man har och om rykten man hör är sanna eller inte.

sv_SESwedish