Ett av Sveriges största artrallyn

En kul aktivitet på vintern för såväl nybörjare som mer erfarna fågelskådare. Det det gäller att hitta så många fågelarter som möjligt i det vintriga Västmanland.

 

Med över 100 deltagare årligen är vi ett av Sveriges största artrallyn, kanske det största.

Detta gör också att vi genom artrallyt får en bra indikation på vilka arter som stannar kvar i landskapet.

För att våra observationer ska bli användbara för andra är det därför viktigt att alla lag också rapporterar in sina arter på Artportalen efter genomfört rally.

Ett lag ska föranmälas om antal deltagande samt önskad kommun.

Anmälan: till Ulf Carlson, 070 374 5979 eller till vof.artrally@gmail.com.  

Klasser

Korparna

Dett traditionella priset som tillfaller det lag som hittar flest arter i förvald kommun. Alla lag som deltar är med och tävlar i denna klass.

Tofsmesen

Fram till och med 2020 baserades Tofsmesen på ett handikapsystem och priset tilldelades lag som hittade flest antal arter i sin kommun i procent av antal sedda och rapporterade arter på artportalen under januari 5 år tillbaka i resp kommun. 

 

Från och med 2021 görs priset om till ett skogspris som går till det lag som observerar flest arter från en i förväg fastslagen skogslista. Om flera lag hittar lika många arter från skogslistan vinner det lag som totalt sett flest arter.

Gröngölingen

Under de flesta år artrallyt hållits har lag cyklat eller gått under rallyt, men det tog till 2020 innan vi skapade en ren  ekoklass där man deltar med muskelkraft. Från att 1-2 lag per år eko-skådade under rallyt har vi sen denna klass startade runt 10-12 lag varje år.
Inget motordrivet fordon är tillåtet i denna klass.

Man går, cyklar, åker skidor eller skridskor. 

Om två lag kommer lika i denna klass är det det lag som noterade sista arten tidigast som vinner. I övrigt är det samma regler som för andra klasser. Man tävlar i förvald kommun och med samma start och sluttid som andra.

Pilgrimsfalken

Pilgimsfalken delas ut till det lag som hittar flest arter i Hallstahammars kommun.

Föranmäl ditt lag i Hallstahammars kommun för att vara med och tävla om detta pris.

Kungsfiskaren

Kungsfiskaren delas ut till det lag som hittar flest arter i Skinnskattebergs kommun.

Föranmäl ditt lag i Skinnskattebergs kommun för att vara med och tävla om detta pris.

Artgenomgång

Summering av artrallyt har vi kl. 16.30 i Hallstaparken, Hallstahammar. Där äter vi gräddstuvad pyttipanna, går igenom våra listor och hyllar segrande lag. 

Artgenomgången går till på det sättet att alla lag som deltar under genomgången först lämnar in vilka arter på startlistan (de 28 vanligaste) man har. Därefter får lagen turas om att ge en art åt gången och så kryssar vi de lag som observerat just denna art. Då och då ser vi på resultatlistorna och bygger upp spänningen. Till slut har alla lag utom segraren lämnat alla sina arter och vi har korat en vinnare.

Alla lag har inte möjlighet att vara med på genomgången. Därför har vi en snabbrapport som ska skickas in direkt efter genomfört rally. Senast kl 16.30. På så sätt har vi koll på eventuella pristagare som inte är på plats, vilket har hänt någon gång. 

Deltagande lag skickar också in sin kompletta artlista till oss så att vi kan sammanställa resultaten och publicera dem på vår hemsida så fort som möjligt. Oftast lyckas vi med det redan under söndagen efter rallyt.

Regler

  • Tävlingen pågår mellan 00.00-15.00
  • Alla arter man ser eller hör räknas
  • Ett lag består av minst 2 personer
  • Mer än halva laget ska identifiera fågeln. Är man 3 personer ska minst 2 identifiera den osv
  • Lag från följande kommuner tillhör Västmanland och får delta. Arboga,  Fagersta, Hallstahammar, Hällefors,  Kungsör, Köping, Lindesberg, Ljusnarsberg, Nora, Norberg , Sala, Skinnskatteberg, Surahammar, Västerås.
  • Man får bara räkna arter inom 1 kommun.
  • Man får räkna arter i hela kommunen, även om delar av kommunen ligger i ett annat landskap än Västmanland.
  • Vid lika resultat segrar det lag som har kortast körsträcka. (Nollställ trippmätaren vid start, d.v.s när laget är tillräckligt många för att få räkna arter) 
  • Vill du tävla i ekoklassen (Gröngölingen) gäller inga motordrivna fordon eller förflyttningar med motordrivet fordon. (en kortare tur för att samla ihop laget är ok)
  • Vid lika resultat i ekoklassen (Gröngölingen) är det det lag som sett sista arten tidigast som vinner.
  • Rapportera in de arter ni ser på Artportalen efter rallyt.
  • Ett lag ska föranmälas om antal deltagande samt önskad kommun. Anmäl till Ulf Carlson, 070 374 5979 eller till vof.artrally@gmail.com
  • Skriv ut rapportmallen till rallyt-Rapportmall_artrally
  • Birdlife Sveriges etiska regler gäller under hela tävlingen. Läs mer på deras hemsida.
sv_SESwedish