Av Johan Karlsson

-

31 mars, 2024

  • Närke
  • påskrally
  • västmanland

Påskrallyt 2024 efter påskdagen

Mulet väder men fortfarande ljumma vårvindar. Det svänger inte lika fort längre men känslan är att kampen mellan våra landskap kommer att pågå ända in i det sista. Igår kväll när vi sammanfattade läget ledde Närke med en art. Idag på morgonen var det utjämnat och helt lika mellan oss. 

Att Närke gick om verkar dock ha tänt skådarna i Västmanland för under dagen har Västmanland tagit ledningen och sakta utökat den så att det nu står 136-131. 

Deltagarantalet ökar också sakta och vi är nu 46 deltagare. 26 i Västmanland och 20 i Närke. Vi kommer att stänga möjligheten att anmäla sig i morgon eftersom syftet med denna kamp är att tävla och ha roligt hela påskhelgen. Inte att skåda själv och sen lämna in en resultatlista.

Ovanliga fåglar under Påskrallyt

När vi får ett omslag i vädret mot mer vårvärme så kommer stora mängder flyttfåglar vilket vi som varit ute och skådat under påsken märkt av. Med dessa mängder dyker det då och då upp en del lite ovanliga arter. Så har det skett även under denna helg

Vittrut

Västmanland: Upptäcktes innan rallyt och har med blandad frekvens besökt Västerås hamn hela vintern. Lagom till Påsk upptäcktes också en hybrid vilket gjorde trutskådningen i hamnen lite knivigare. 

Vittruten är en stor arktisk trut som övervintrar årligen men sparsamt i Sverige. Främst på västkusten, men den har observerats i alla landskap utom Härjedalen.

Amerikansk kricka

Närke: Upptäcktes i Välakärret  under långfredagens eftermiddag av Björn Ander.

Den amerikanska krickan är väldigt lik vår europeiska och skiljer sig på en vertikal vit linje i framkanten av vingen som vår kricka saknar. En s.k subraritet som ses årligen i Sverige men den häckar inte här. Det kan röra sig om förrymda parkfåglar även om det också förekommer att amerikanska arter blåser över Atlanten då och då. 

Ägretthäger

Västmanland: Flera ägretthägrar har upptäckts under rallyt. Den första hittades i Svartån nedanför Skultuna kyrka av Johan Karlsson på Långfredagen

Ägretthäger är en sentida invandrare till Sverige som ökat mycket de senaste 10 åren. Från att ha varit en raritet till att vara en årlig häckande art. I Svealand häckar den inte än, men den ses årligen i större och större mängd.

Brun glada

Närke: Upptäcktes under långfredagen av Sandra Tengelin vid Ekebo.

Brun glada är en av världens vanligaste rovfåglar, men i Sverige är den ovanlig och häckar bara sparsamt. Här ser man dem oftast under höst och vår och i sällsynta fall kan de stanna och häcka.

Svarthakad buskskvätta

Västmanland: Hittades på Hässlö i Västerås av Fredrik Engström under Påskafton. Först rådde det lite tvivel kring artbestämningen men det var nog bara vi Västmanlänningar som är lite ovana med arten. 

Svarthakad buskskvätta är också en art som ökar. Under 2000-talet har den etablerat sig som årlig häckfågel i södra Sverige främst Skåne och Halland. Den anländer tidigt och kring månadsskiftet mars-april är en bra tid att leta efter dem även här uppe i Svealand där den fortfarande är mer av en raritet.

Brandkronad kungsfågel

Under påskdagen hittade Patrik Röhnnstad en brandkronad kungsfågel i Kungsör. En ort i änden av Mälaren som är kraftigt underskådad.

Brandkronad Kungsfågel är en art på väg upp i Sverige. Det var inte länge sedan den ansågs vara en raritet, men nu häckar den årligen i södra Sverige med runt 100 par. Här i Svealand börjar fynden bli så gott som årliga, men de är fortfarande ovanliga och lockar ofta fågelskådare när de dyker upp. 

Resultatlistor

Här nedan hittar ni top-10-listor för Västmanland och Närke och totalt.

Totalt

Västmanland

Närke

Var med i Påskrallyt

Ju fler vi blir, desto roligare är det. Fyll gärna i arter löpande under dagarna så blir det mer spännande. Alla kan vara med, det är bara att fylla i sitt namn i första lediga kolumn i rapportbladen och börja kryssa.

En stor del av nöjet med ett artrally över flera dagar är att följa resultatet och försvara sin placering. Så även om man kan hoppa in i tävlingen när man vill så är det önskvärt att man anmäler sig och fyller i sitt namn i förväg även om man bara kan vara med sista halvan. Kan man bara vara med sista dagen måste man fylla i sitt namn i förväg för vi stänger rapportbladen för anmälan efter Påskdagen.

Dela detta
sv_SESwedish