Vinterfåglar inpå knuten

Vinterfåglar inpå knuten är ett rikstäckande evenemang arrangerat av BirdLife Sverige och genomförs sista helgen i januari varje år.

 

Då uppmanas allmänheten att räkna fåglar vid sina fågelbord och rapportera in dem till BirdLife Sverige.
På så sätt får vi en gedigen mängd data. Ingen perfekt vetenskaplig räkning, men den absolut största enskilda fågelräkningen som genomförs i landet vilket ger en viss aning om hur olika arter klarar sig.

 

Vinterfåglar Inpå Knuten genomfördes första gången 2006. Vid det första årets arrangemang deltog strax under 2000 olika fågelmatningar vilket sågs som en fantastisk framgång. Numera är det omkring 20 000, alltså 10 gånger fler som rapporterar.


Evenemanget är känt bland de naturintresserade i Sverige och uppmärksammas ofta stort av media.

Idén är hämtad från RSPB, vår BirdLife-partner i Storbritannien och liknande räkningar genomförs sista helgen i januari i flera länder i norra Europa.

 

I Västerås brukar VOF ha en offentlig räkning i Notuddsparken dit allmänheten är välkomna att träffa kunniga ornitologer och hjälpa till att räkna.


Matningen vid Alkärret i Notuddsparken startades 2015 och är en så kallad offentlig matning, där alla intresserade är med och bidrar med mat och matningsanordningar.

 

Tidpunkt meddelas under program och som nyhet här på hemsidan, samt via en evenemangsinbjudan i gruppen Fåglar i Västmanland på Facebook-

 

Mer information om Vinterfåglar in på knuten hittar man på BirdLife Sveriges hemsida

Kontaktperson i Västmanland är Johan Karlsson