Av Nori Ahari

-

21 april, 2021

  • öjesjöbrännan
  • skogshöns
  • storspov

Vårexkursion i Svartådalen

Våren har så smått börjat anlända och med den vårfåglarna. Lördagen den sjuttonde april var det dags för VOFs vårexkursion då vi skulle leta fåglar under en dagstur längs med Svartådalen. Tanken var att starta i Hälleskogsbrännan vid gryningen för att uppleva orrspel, och även ha chans på att få syn på tjäder och höra skogsfåglar som sjunger flitigt i de tidiga morgontimmarna.

 

Det är tydligt att suget efter gemensamma aktiviteter är stort. Trots begränsat deltagarantal och att starttid är satt till 05:00 är vi 8 skådare som sluter upp vid Vallby friluftsmuseum. Därifrån rullar en karavan bestående av 7 bilar norrut mot Öjesjöbrännans ekopark, genom ett västmanländskt landskap som vaknar i det orangea morgonljuset. Det ser ut att bli en fin dag.

 

Öjesjöbrännan

När vi närmar oss naturreservatet lämnar vi den stora landsvägen och svänger vi in på guppiga grusvägar. Första anhalten är en lokal vid namn Tjäderspelet, som gör skäl för sitt namn. Redan på grusvägen upp flyger tjädertuppar över bilarna. De av oss som inte tittade upp skulle få revansch senare. När vi parkerar och kliver ut ur bilarna vid en vändplats i skogen är klockan strax före sex och orrspelet är i full gång. Orrarnas bubblande spel ligger i bakgrunden medan gärdsmyg, taltrast och rödhake håller låda i förgrunden. Vi tar en promenad längs med vägen och upptäcker kungsfågel, trädkrypare och en tjädertupp på en gren som med ett brak lämnar sin exponerade position till förmån för skogens skydd när vi närmar oss. Vi gläder oss över att ha fått en skymt, dröjer kvar och studerar de spår den skygga tuppen har lämnat efter sig i tallarnas avgnagda barr och i den barrtäckta spillningen på gruset. Skogens musikanter står för underhållningen. Tofsmesens sång hörs inifrån trädridån samtidigt som en pratglad taltrasts härmande ljud som påminner om en fiskmås får oss att le. Då ger järnsparven sig till känna högt uppifrån en trädtopp.

 

Klockan passerar sju och orrspelet börjar lugna sig. Nu flyger tupparna upp och visar sig i trädtopparna. Längre söderut, vid Södra Röjsmossen, sjunger trädlärka och rödvingetrast. Efter en stund börjar solen värma och sällskapet börjar längta efter frukost. Det finns bänkar vid Öjesjöns strand och storlom simmar i dess vatten. Jag kan inte tänka mig ett bättre ställe att fika på.

 

Storspovens uppvisning

Efter fikat börjar vi diskutera planerna för resten av dagen som har hållits flexibla. De flesta verkar vara sugna på att stanna till vid Frövisjön för att leta doppingar, men innan dess tar vi omvägen via Kolartorp utanför Ramnäs för att spana efter korsnäbbar. När inga korsnäbbar står att finna vänder vi tillbaka och kör söderut mot Skultuna när en större ryttlande fågel fångar vår uppmärksamhet vid Rörbosjön. Den långa näbben avslöjar att det rör sig om en storspov. Hela bilkaravanen kommer till stopp och vi kliver ur.

 

Förmiddagsolen glänser i sjöns vatten och den spelflygande spoven gör cirklar över oss samtidigt som dess vackra sång fyller luften. Åtta skådare står som förtrollade där vid vägkanten. Vilken magisk upplevelse!

 

Lunch vid Frövisjön

Färden fortsätter mot Frövisjön. Från bommen kan vi se sädgäss, diverse änder och en gråhakedopping som några av oss kan årskryssa. Det börjar närma sig mitt på dagen och vi bestämmer oss för att äta lunch gemensamt vid plattformen. Härifrån har vi utsikt över östra delarna av sjön och kan hitta sked- och stjärtänder samt en svarthakedopping. Efter lunch börjar gruppen splittras och några fortsätter på egen hand. För huvuddelen av gruppen avslutas dagen vid Björnöbron i jakt på tidiga lövsångare som dock inte återfinns. Den som väntar på något gott …

Dela detta

Kommentarer

  1. Låter härligt! ?❤️

    Skrivet av Mimmi den 2021-04-22.

Det går för tillfället inte att kommentera på detta inlägg.

sv_SESwedish