Av Johan Karlsson

-

20 mars, 2022

  • uggleveckan

Uggleveckan 2022 är igång

Nu har årets ugglevecka startar och i detta inlägg som kommer att delas och uppdateras under veckan kan man hitta löpande statistik på våra västmanländska ugglor. SMHI:s väderleksprognoser ser lovande ut för goda lyssnarförrhållanden och vi hoppas på god aktivitet både bland skådare och ugglor.

 

Vi kommer att fylla på med korta dagliga rapporter under veckan och dessa rapporter kommer att fyllas i någon gång på eftermiddagen, tidig kväll dagen efter.

 

Vill man hålla koll på var man kan hitta ugglor i skog och mark rekommenderar vi att man håller koll på artportalen.

Här nedan hittar du senaste veckans ugglerapporter på artportalen. (notera att skyddade arter inte visas)

Lista: https://www.artportalen.se/search/sightings/taxon/2002091/area/8071/days/7
Karta: https://www.artportalen.se/search/map/taxon/2002091/area/8071/days/7

 

Statistik för hela landskapet

Här visas aktiviteten för hela landskapet, diagrammet uppdateras löpande och automatiskt vartefter vi lägger in data från artportalen. (för skyddade fynd dröjer det oftast en dag innan de kommer in i statistiken)
Diagrammet visar rapporterade ugglor för varje dygn på artportalen och visar även ugglor som rapporterats in tidigare dagar.

 

 

Statistik kommunvis

Denna tabell uppdateras dagligen och tidpunkt för uppdatering kan komma att skifta beroende på när vi får ut data och när vi hinner uppdatera sidan.

 

Dagliga rapporter

Här följer korta notiser om föregående nätters aktivitet.

 

Första natten 19/3

Goda lyssnarförhållanden med svaga vindar och klart och vackert väder lockade garanterat ut en del i skogarna, men av rapporterna kan vi utläsa att det var relativt tyst på många håll.

En del kattugglor som ropar och sparvugglor spridda i 5 kommuner. Totalt 18 ropande ugglor varav mer än hälften var kattugglor.

 

Andra natten 20/3

Fortsatt goda lyssnarförhållanden och plusgrader långt efter solnedgången. Om det var ugglorna eller vi skådare som var mer aktiva är svårt att sia om, men nu rapporterades det flitigare från många håll. Totalt 65 ropande ugglor och som sig bör så är det kattugglan som är den vanligaste arten. Nu har även 3 pärlugglor räknats in och 4 hornugglor. Även spridningen av rapporterna ökar då 9 kommuner finns med.

 

Tredje natten 21/3

Återigen en stjärnklar natt med svaga vindar. Några få minusgrader på natten. Äntligen fick vi in rapporter om slagugglor. 3 st i Västerås och en i Skinnskatteberg. Vi får dock oroväckande signaler om att det är tyst i skogarna. I Mälarlandskapen verkar vi dock se en tendens till ett ökat antal ropande kattugglor och t ex Västerås kommun har fler kattugglor och hornugglor än förra året. Om det beror på bättre lyssnarförhållanden eller om det är något på gång återstår att se.
Bra jobbat alla som sliter i fält. Fortsätt så.

Vi har nu 115 ugglor rapporterade i 11 kommuner med viss reservation för dubbelräknade ugglor som vi städar upp i vår slutrapport.

 

Fjärde natten 22/3

Vädret fortsätter att vara ganska stabilt, med klara kalla nätter och soliga varma dagar. Just denna typ av väder som vi vissa veckor väntar på. Rapporterna av ugglor avtar dock och den flera lyssnare hör av sig om att det är tyst i skogarna.

Vi kämpar vidare

Totalt 133 ugglor i 11 kommuner. Flest ugglor är inrappporterade i Skinnskatteberg och Västerås.

 

Femte natten 23/5

Nu har vinden tilltagit och vänt till Väst, Nordväst. Antalet ugglor ökar fortfarande men precis som förra natten är det en lite långsammare ökning. Framförallt är det Skinnskatteberg som står för ökningen.

Nu kommer den västliga vinden att hålla i sig och det kommer att blåsa lite mer under slutet av veckan, vi får se vilken effekt det får på ugglorna.

Totalt 146 ugglor i 11 kommuner.
Vi saknar rapporter i Kungsör, Surahammar och Ljusnarsbergs kommuner.

Kämpa vidare

 

Sjätte natten 24/5

Vinden fortsätter att tillta, men är fortfarande på acceptabla nivåer. Aktiviteten på ugglorna är dock fortfarande låg även om det droppar in nya rapporter varje kväll. Vi väntar dock fortfarande på rapporter från Surahammars kommun och har fått några rapporter som ännu inte är inlagda på Artportalen.
Nu går vi in i sista helgen på veckan och hoppas att vi hittar fler ugglor och att de planerade exkursionerna runt om i landskapet blir lyckade.

Totalt har 169 ugglor rapporterats i 11 kommuner + 3 ugglor som inte rapporterats på AP än.

 

Sjunde natten 25/5

Efter en vecka med riktigt behagligt ugglelyssnarväder går vi nu in i sista helgen med mer byiga och kraftigare vindar. Aktiviteten i skogslandet är fortsatt ganska låg och det ska mycket till de sista nätterna för att detta inte ska bli en riktig bottennotering. Vi saknar dock fortfarande ugglor helt ifrån Surahammars kommun vilket gör att datan haltar en smula då den kommunen brukar tillhöra de kommuner med många ugglor. Så nu kommer en uppmaning till skådare i Surahammar att rapportera era ugglor på Artportalen innan vi avslutar veckan.

 

Åttonde natten 26/5 och kvällen 27/5

Sista natten och kvällen på uggleveckan levererade inte så mycket mer än vad de övriga kvällarna mot slutet av veckan gjort, några fler ugglor kunde ändå räknas in och då framförallt ifrån de kommuner som redan levererat ugglor tidigare.
Ostadigt väder och lite sämre lyssnarförhållanden under helgen och vi summerar en av våra sämre uggleveckor någonsin.

Dock kan vi konstatera att varken Västerås kommun eller Skinnskatteberg har något bottenrekord utan för en hel del arter har det varit ganska bra uggleveckor i dessa kommuner. Sparvuggla, kattuggla och för Västerås del även hornuggla visar på fler än normalt.

Preliminärt har 211 ugglor hörts eller setts i 12 kommuner under veckan, men än saknas det rapporter på Artportalen för att kunna ge ett definitivt resultat.

 

 

 

 

Dela detta
sv_SESwedish