Av Johan Karlsson

-

22 januari, 2024

  • artrally
  • artrallyt västmanland

Resultat Artrallyt 2024

Veckan innan rallyt präglades av sjunkande temperaturer och vi följde med spänning väderleksprognoserna som mitt i veckan varnade för temperaturer mellan 25-30 minusgrader.

När lördagen kom var vädret kallt men inte riktigt så kallt som det varnats om. Runt 20 minusgrader vid gryning och sedan stadigt mildare temperaturer ju längre dagen gick.

Den långa snörika vintern med is på Mälaren sen november hade satt sina spår och det var länge sedan vi hade ett så pass hårdjobbat artrally som vi hade i år. 69 arter är det näst artfattigaste rallyt sen starten 2001. Bara 2011 har haft färre arter totalt. Samma sak vad gäller vinnarresultatet. 2011 räckte det med 44 arter för att vinna. I år lyckades det bästa laget skrapa ihop 46 arter. 

Deltagare

81 deltagare i 29 lag som tävlade i 8 kommuner kom till start. Flest deltagare hittade vi i Hallstahammar där 26 personer i 8 lag tävlade. I Västerås var 8 lag anmälda men bara 7 kom till start. Dessa kommuner har traditionellt varit de kommuner med flest lag och deltagare. Därför är det extra roligt att kommuner som Nora och Hällefors visar ett ökat deltagande i rallyt. 3 lag och 7 deltagare i Nora och 4 lag med tillsammans 12 deltagare i Hällefors. 

Extra roligt är det att vårt rally också lockar deltagare utifrån. I Västerås fanns deltagare från Göteborg och i Sala tävlade ett lag från Stockholm. Mer sådant vore roligt. 

4 deltagare som var med för första gången är en tämligen låg siffra, men det glädjer oss att så många väljer att år efter år genomföra rallyt. Bjud gärna med nya kompisar nästa år. Här vill vi passa på att lyfta fram Hällefors Ornitologiska Förening som tar emot individuella anmälningar och fördelar dem i lag. Något som fler lokala föreningar och nätverk/grupper kan ta efter.

Resultat

Korparna

Korparna är vår huvudklass där alla deltagande lag är med och tävlar. Flest arter i en och samma kommun vinner. 

Ett svårjobbat och artfattigt rally gjorde tävlingen jämn och det såg länge ovisst ut. Artfattiga vintrar jämnar också ut förutsättningarna mellan kommunerna vilket syns i resultatlistan där hela 4 kommuner är representerade bland de 7 bästa lagen. 

I slutändan blev det dock ett historiskt rally där ett lag med kvinnor för första gången vann. Vi lyfter på hatten för Askövandrarana (by car) som hållit ihop sen 2017 och nu äntligen fick lyfta korparna.

Top 3

  1. Askövandrarna, Västerås – 46 arter
  2. Köping Kingfishers, Köping – 43 arter
  3. Blackriver Dängers, Västerås – 42 arter

Gröngölingen

Vårt EKO-pris som går till det lag som deltar utan motorfordon. Här är det muskelkraft som gäller. Efter an uppåtgående trend sen klassen startades 2020 fick vi i år se ett minskat antal EKO-lag. Troligtvis på grund av vädret så vi hoppas på en vändning nästa år igen.

Här var det inte lika jämt. Walking women från Västerås ledde utan att de själva förstod det från början till slut. (Lite strul med resultatlistorna gjorde att vi inte kunde visa halvtidsresultatet). Till slut hamnade de på 36 arter vilket med marginal räckte till seger. Återigen ett lag med bara kvinnor i top. 

Top 3

  1. Walking women, Västerås – 36 arter
  2. TEAM VINGSPAN, Köping – 32 arter
  3. Umgåsarna, Hallstahammar – 27 arter

Tofsmesen

Vårt skogspris instiftat 2015 för att jämna ut förutsättningarna och omvandlat till skogspris 2021. Här gäller det att hitta skogsarter från en förutbestämd lista med 20 arter. 

Ett spännande pris som det är svårt att följa under genomgången och ofta blir det en överraskning för det lag som vinner det.

Två lag stack ut med 7 arter av de 20 och vi skilde dem åt på att Great Tits hade flest egna arter. Vad sägs om Tjäder, större korsnäbb och orre. Slit i skogen ska löna sig.

Top 3

  1. Great tits, Skinnskatteberg – 7 arter
  2. Askövandrarna, Västerås – 7 arter
  3. Köping Kingfishers, Köping – 6 arter

Kommunrallyn

Eftersom man tävlar i en förvald kommun blir vårt artrally samtidigt en kamp i varje kommun och två av kommunerna har instiftat egna priser. Hallstahammar som tävlar om en pilgrimsfalk och Skinnskatteberg tävlar om en kungsfiskare.

Hallstahammar

8 lag kom till start i Hallstahammar och det blev en riktigt jämn tillställning där laget Krax Pax till slut tog hem pilgrimsfalken som för året bytts ut mot en ny pille i trä. Hela 3 lag delade på 3:e platsen i kommunen.

Top 3

  1. Krax Pax – 37 arter
  2. Hybriderna – 34 arter
  3. Falcon guld, Korplaget och Näsbyholken – 33 arter

Hällefors

En kommun med ökat deltagande där 4 lag kom till start och genomförde rallyt i år. Bäst gick det för Zanderssons som slet ihop 30 arter. Ett bra initiativ att ta emot individuella anmälningar och sedan fördela lagen tror vi är nyckeln till ett ökat deltagande här. I övrigt en jämn kamp i kommunen.

Top 4

  1. Zanderssons – 30 arter
  2. Träsksmygen – 26 arter
  3. Skogstrollen – 25 arter
  4. Kvistuvarna – 23 arter

Nora

Här hittar vi några av våra mest rutinerade deltagare i Artrallyt. Ett lag som varit med de flesta rallyn sen starten under lite olika namn. I år tävlade de under namnet AC/CD med Rolandz. Anders Carlberg gjorde sitt 23:e rally, Roland Tuvander sitt 21:a och Claes Dyst får ses som färskingen i sammanhanget med ”bara” 14 rallyn. 

Några år har de varit ensamma i Nora, men de senaste åren har deltagandet ökat och i år var det ytterligare 2 lag med. Men AC/CD med Rolandz visade att gammal är äldst och tog hem segern i Nora men Hackspettorna var hack i häl på dem.

Top3

  1. AC/CD med Rolandz – 37 arter
  2. Hackspettorna – 35 arter
  3. Barken – 31 arter

Skinnskatteberg

En kommun där kampen länge varit hård mellan tre lag, men de senaste åren har lagen minskat och det var länge ovisst om något av lagen skulle komma till start i kommunen. 

I sista sekund anmälde sig ett av de klassiska lagen till årets rally och Great Tits som länge funderade på att tävla i Västerås valde att stanna. Tur var väl det, för några tjädrar och orrar hade de inte hittat i Västerås betong och nu kunde de vinna både kungsfiskaren och tofsmesen.

Top 2

  1. Great tits – 37 arter
  2. Lappland – 29 arter

Sala

En kommun som funnits representerad de flesta rallyn, men ytterst sällan med mer än ett lag. Salaligan som numera går under namnet Salaskrakarna har stretat på ensamma de flesta åren i Sala. Därför var det extra kul att det i år kom förstärkning österifrån i form av Hägerstenskvättorna. 

Att som nytt lag bjuda motstånd mot lag med medlemmar som gör sitt 16:e rally tillsamman är inte lätt. Att de dessutom gör det ett så pass tufft rally som i år. Vi hoppas att de tar nya tag och återkommer nästa år och ger dem en ny match.

Top 2

  1. Salaskrakarna – 32 arter
  2. Hägerstenskvättorna – 22 arter

Köping

Köping är en kommun med en hel del segrar i rallyt. I år kom 2 lag till start efter några år med minskat deltagande glädjer det oss. Köping Kingfisher var med i toppen hela vägen under sammanställningen för årets artrally och utmanar verkligen Västeråslagen som lagt beslag på korparna lite väl länge nu. 

Top 2

  1. Köping Kingfishers – 43 arter
  2. TEAM VINGSPAN – 32 arter

Fagersta

Man kan inte annat än imponeras av Team Fagersta. År efter år ställer de upp i rallyt och år efter år är de ensamma i Fagersta. I år fick de dessutom inte röra sig fritt i skogen, men det hindrade inte dessa slitvargar. Vi lyfter på hatten och hyllar ett av rallyts mest klassiska lag som oförtrutet håller stången upp mot dalagränsen.

Top 1

  1. Team Fagersta – 31 arter

Vi tackar alla deltagare för att de är med och gör Artrallyt Västmanland till en fågelhändelse att se fram emot år efter år och hoppas att få se er nästa år igen.

Dela detta
sv_SESwedish