Av Johan Karlsson

-

23 januari, 2023

  • artrally
  • artrally västmanland

Resultat - Artrallyt 2023

91 deltagare i 31 lag kom till start i årets upplaga av vårt västmanländska artrally. Efter några år med anpassningar, ändrade regler och digitala återträffar var det nu äntligen dags för ett ”riktigt” artrally igen, med riktig återträff och riktig pytt i panna.

 

Återträffen hölls i Hallstaparken i Hallstahammar och den gamla härliga känslan av att träffas och mingla efter en dag i fält kändes riktigt fin. Pytt i pannan smakade också riktigt bra.

 

Förutsättningar

Med en riktigt blöt och mild inledning på det nya året så tändes förhoppningar. Med gäss och tofsvipa rapporterade veckan innan och en hel del öppet vatten på Mälaren såg det ut att kunna bli  ett riktigt artrikt rally. Men förhoppningarna kom på skam när vintern återvände och bjöd på en kall vecka innan och en lagom kall vinterdag under själva rallyt.

 

Jämfört med förra året så var dessutom de klassiska invasionsarterna som gråsiska, sidensvans och grönsiska ganska fåtaliga i antal. Endast domherrar förekom i stora antal.

 

Så istället för ett artrikt rally fick vi se ett rally där många lag fick kämpa hårt för att fylla sina artlistor. Undantaget var nog eko-lagen som fick relativt bra siffror i år. 11 eko-lag deltog och flera av dem är högt upp i resultatlistorna.

 

Resultat

Korparna

Korparna är det stora priset där alla tävlar mot alla och det lag som får ihop flest arter i en och samma kommun vinner. Inget av lagen som vunnit de senaste två åren var med och i år var det en mer öppen historia än på länge, men ganska snart under genomgången var det två lag som kopplade greppet. Psyklisterna och Steglitserna från Västerås. Som namnet antyder var det två eko-lag.

 

Strax innan vår paus för pytt i panna så gick Psyklisterna upp i ledning och såg länge ut att kunna ta hem det hela, men när det bara var två lag kvar hade Steglitserna sakta jobbat i kapp och när Psyklisterna inte hade några fler arter att leverera kunde Steglitserna fortsätta att leverera och gå om precis på slutet.

 

För första gången sen 2016 krävdes det inte 50 arter för att vinna. Segrande laget hade 49 arter och vi tvingades vänta och kolla upp resultat från lag som inte var med på genomgången innan, men Nora-laget ACCD räckte inte enda fram utan stannade på fina 47 arter och nytt tangerat rekord för Nora.

 

Top 3

  1. Steglitserna, Västerås – 49 arter
  2. Psyklisterna, Västerås – 48 arter
  3. ACCD, Nora – 47 arter

 

Artrally_resultat_2023

Tofsmesen

Vårt skogspris där det går ut på att hitta 18 utvalda skogsarter. Ugglor, hackspettar, korsnäbbar, mesar och skogshöns. Detta pris får tyvärr inte någon spänning under genomgången utan den sammanställs när allt är klart. Att våra skogskommuner dessutom är underrepresenterade på artgenomgången gjorde att vi i år fick vänta tills någon dag efter innan vi visste vem som vann.

 

På plats var det Askövandrarna som låg bäst till och fick ta emot applåder, men efter sammanräkningen hade ACCD lyckats med en art mer bland skogsfåglarna.

 

Top 3

  1. ACCD, Nora – 8 arter
  2. Askövandrarna, Västerås – 7 arter
  3. Råkarna, Arboga – 6 arter
    Salaskrakarna, Sala – 6 arter

Extra roligt att det är lag från så många kommuner som är med uppe i toppen. På 6 arter fanns också lag från Hällefors och Fagersta. Väl kämpat alla.

Artrally_resultat_2023

Gröngölingen

Vårt ekoskådarpris. Ett pris som fler och fler lag är med och slåss om. 11 lag i år är förvisso färre än förra året, men då ska vi komma ihåg att det innan Gröngölingen instiftades bara var ett fåtal lag per år som gick eller cyklade under rallyt.

 

I år var det också bra läge för ekoskådning då artfattiga och lite kalla år ger mindre fördel till bilåkande lag och som vi skrev under Korparna så var det också två eko-lag som hamnade längst upp i resultatlistan. Det gjorde tävlingen om Gröngölingen lite mindre ointressant under genomgången.

 

 

Steglitserna som går under sloganen ”Det gångbara alternativet sen 2020” lyckades gå hem Gröngölingen för tredje året i rad med sina 49 arter. Västerås tog storslam i denna deltävling med 3 lag i topp.

 

Top 3

  1. Steglitserna, Västerås – 49 arter
  2. Psyklisterna, Västerås – 48 arter
  3. Askövandrarna, Västerås – 42 arter

Artrally_resultat_2023

Övriga priser

Pilgrimsfalken

 

Priset som går till bästa lag i Hallstahammar och där Falcon guld hade en seger att försvara efter att förra året som första lag från Hallstahammar nå 50 arter. Men i år var det eko-lagens år. Det går ju så bra som gått och gått i många år innan det fanns någon eko-klass lyckades promenera hem pilgrimsfalken med fina 40 arter.

 

 

Top 3

  1. Det går ju så bra – 40 arter
  2. Näsbyholken – 38 arter
  3. Korplaget – 37 arter

 

Artrally_resultat_2023

Kungsfiskaren

 

Detta pris går till bästa lag i Skinnskatteberg. I år kom det tyvärr bara ett lag till start därifrån, så Snorkåda de lux vann priset utan motstånd i år.

 

Top 3

  1. Snorkåda de lux – 33 arter

 

Artrally_resultat_2023

Roliga arter

Med runt 80 arter varje år och de flesta av dem hittas varje vinter, men det brukar också hittas fåglar som sticker ut lite extra. I år är det dock ett fynd som saknas som sticker ut mest. Ett lag valde att göra en BigSit av artrallyt och tillbringade en dag i en örnkoja. Tjäder och kungsörn kunde de rapportera in, men det som stack ut var att de som första lag någonsin inte fick skata på artlistan. Så nu finns inte längre någon 100%-ig art i artrallyt, men skatan är fortfarande artrallyts vanligaste art.

 

Övriga roliga arter som sticker ut lite extra var bläsand, blå kärrhök, stjärtand och vattenrall.

 

 

 

Dela detta
sv_SESwedish