Av Christina Bredin

-

8 april, 2019

Räkna våtmarksfåglar!

Var med och räkna våtmarksfåglar!

Under maj månad kommer den nationella sjöfågelinventeringen att genomföras – var med och bidra till forskningen genom att räkna våtmarksfåglar vid någon av Västmanlands alla våtmarker!

 

Västmanlands ornitologiska förening har inte tidigare deltagit i inventeringen som är ett samarbete mellan SOF-Birdlife Sverige, samtliga regionalföreningar och Svensk Fågeltaxering. Syftet med inventeringen är att samla in data som i första hand kan användas för att beräkna trender för våtmarksfåglar, d.v.s. att följa populationsförändringar över tiden. Inventeringen omfattar alla typer av blöta miljöer såsom sjöar, våtmarker, småvatten, viltvatten, kustvatten, bevattningsdammar etc. (den enda typen av blöt miljö som egentligen är exkluderad är myrmark). Inventeringen i sig är relativt enkel, vilket gör att alla som har goda fågelkunskaper, men kanske mindre erfarenhet av att inventera är varmt välkomna.

 

Bakgrund

Sjöfågelinventeringen genomfördes för första gången 2015 och var tänkt att ersätta den årliga riksinventeringen som SOF BirdLife har drivit tillsammans med regionalföreningarna under tidigare år. Inventeringen är tänkt att bli ett löpande system med årliga inventeringar framöver. Det material som idag samlas in av Svensk Fågeltaxering genom punktrutter och standardrutter ger ganska små datamängder för många mer speciella arter knutna till våtmarker. Därför kommer detta nya system att komplettera de redan befintliga standard- och punktrutterna. Mer information om inventeringens bakgrund finns här: https://birdlife.se/forskning/sjofagelinventeringen/bakgrund/

 

Hur går räkningen till?

Inventeringen  innebär att man räknar alla fågelindivider av samtliga fågelarter (exklusive tättingar) knutna till vatten och våta miljöer vid ett tillfälle under perioden 10-25 maj. Det finns tre metoder att välja på för hur räkningen ska genomföras. Den första är punktrutt, där observationer görs från ett antal förutbestämda punkter som ligger utspridda kring/längs våtmarken. Den andra är en observationsslinga där inventeraren noterar de fåglar som observeras medan man går. Det tredje alternativet är räkning från ett fågeltorn eller observationsplattform (en punkt).

 

Man behöver inte vara själv när man genomför inventeringen utan man kan göra inventeringen tillsammans i grupp. Val av metod för respektive område kommer väljas under 2019  av den eller de som inventerar rutten i dialog med VOF:s koordinator för inventeringen. Mer information om metodik och protokoll finns här: https://birdlife.se/forskning/sjofagelinventeringen/metod-och-protokoll/

 

Vill du delta?

Är du intresserad av att delta? Kontakta regional koordinator för inventeringen Jacob Rudhe 076-252 06 96 för mer information eller om du vill boka ett område.

Dela detta
sv_SESwedish