Av Johan Karlsson

-

14 juli, 2023

  • asköviken
  • fågelskådning
  • skärfläcka

Ovanliga gäster i Asköviken

På morgonen tisdag den 11 juli upptäckte Tim Parksjö två skärfläckor i Asköviken. En art som på inte är speciellt ovanlig i Sverige, men dess utbredning är begränsad till våra södra kuster. I Skåne Halland och Öland är de riktigt vanliga och för de skådare som årligen besöker våra södra landskap för att fågelskåda är de en vanlig syn. 

Norr om utbredningsområdet är observationer sällsynta och i Västmanland har den innan dessa två upptäcktes bara observerats 6 gånger. Den första gången 1970 i Asköviken. Därefter dröjde det till 1982 innan det återigen var dags för ett fynd. Den gången vid Kraftvärmeverket i Västerås.

Norr om utbredningsområdet är observationer sällsynta och i Västmanland har den innan dessa två upptäcktes bara observerats 6 gånger. Den första gången 1970 i Asköviken. Därefter dröjde det till 1982 innan det återigen var dags för ett fynd. Den gången vid Kraftvärmeverket i Västerås. 1987 hittades en skärfläcka vid Näs i Fläckebo. Gemensamt för dessa var att de stannade kort och endast sågs av några få.  Men detta var långt innan Artportalen fanns och de kan nog finnas i fler personers obsböcker än vad Artportalen visar.

2002 var det sedan dags igen. En skärfläcka upptäcktes vid Stora Sandskär utanför Västerås och året efter upptäcktes en skärfläcka i Norsa i Köping. 2007 var det sedan dags för ett fynd i Asköviken, Västerås igen, även denna en kort visit.

Årets fynd är nu inne på dag fyra av besöket och de håller sig tämligen stationära vid pölen på Rastisängen och ses från fågeltornet. De är dock svårsedda och försvinner i grönskan långa stunder. Vill man se dem bra krävs tubkikare. Är man på besök vid fågeltornet i Asköviken utan tubkikare så ska man dock inte vara blyg utan fråga gärna om någon med tubkikare om ni får titta på dem. 

Foto: Tim Parksjö
Källor: Artportalen och Västmanlands fåglar

Dela detta
sv_SESwedish