Av Johan Karlsson

-

2 april, 2023

  • rödhalsad gås
  • Svarthalsad trast

Nya arter för Västmanland

Nya arter för landskapet hittas då och då. En del år hittas inga och något år då och då hittas det flera nya arter. Senast vi fick påfyllning i vår västmanländska fågellista var 2020. De senaste veckorna har vi dock fått in två helt nya arter. Rödhalsad gås den 23 mars och svarthalsad trast den 2 april.

 

För att hitta ett år med två nya arter får vi gå tillbaka till 2014 då det inom loppet av 2 månader hittades en prärietrana i Västerfärnebo och sen en svartand i Frövisjön. År 2000 finns det ett fynd av gulkindad kricka den 7 maj och skäggtärna den 17 maj vilket också är 10 dagar, men då sågs gulkindad kricka inte som en spontant förekommande art utan den har lagts till i fågellistan i efterhand. 

 

Så slutet av mars och början av april i år är historisk ur ett fågelperspektiv med två nya arter inom 10 dagar.

Rödhalsad gås

Foto: Ole Jonsson

Rödhalsad gås är en liten gås som häckar långt österut på den sibiriska tundran. Den flyttar sydväst och övervintrar vid Svarta havet. Den ses i Sverige så gott som årligen under flytt men sällan i några mängder. Oftast rör det sig om enstaka fåglar som slagit följe med andra gäss. 

 

Trots flera fynd i våra grannlandskap Uppland och Närke har vi aldrig haft några bekräftade fynd av arten i Västmanland. På artportalen finns det fynd från 70-talet inlagda, men dessa har bedömts som parkrymlingar. Se Västmanlands fåglar.

 

Därför var det extra roligt för fågelskådare i Västmanland när Ole Jonsson hittade två rödhalsade gäss vid Åhlsvarta utanför Västerfärnebo den 23 mars. Fåglarna stannade i fem dagar, men bakslaget i vädret gjorde det stundtals väldigt svårskådat och flera skådare fick vända hem utan att ha sett dem. 

 

Mest troligt rör det sig om samma fåglar som tidigare under mars setts utanför Nyköping och efter besöket i Västmanland sedan drog söderut mot Västergötland. Så de som missade dem kanske får en ny chans om de vänder norrut igen.

Svarthalsad trast

Foto: Nori Ahari

Svarthalsad trast är ytterligare en sibirisk art som råkat flyga fel. De häckar på tajgan i Rysslan d och hette tidigare taigatrast. Den är påträffad 64 gånger i Sverige tidigare och fynden är spridda ganska vitt över hela landet. Från Skåne i söder där arten påträffades första gången 1901 till Lappland i norr. Men aldrig tidigare i Västmanland. 

 

Från 2005 och framåt har den hittats så gott som årligen i landet och gissningsvis kan fler upptäckter bero på att den ofta dyker upp på matningar och intresset för fåglar och fågelmatning har ökat i och med BirdLife Sveriges årliga evenemang. Vinterfåglar inpå knuten.

 

Detta västmanländska fynd gjordes också på en matning vid Tidö-Lindö utanför Västerps där de boende upptäckte en trast som såg annorlunda ut och efter att ha kämpat med att få bild på den och ta hjälp av en fågelkunnig bekant kunde konstatera att det var en svarthalsad trast. 

 

Fågeln är i skrivande stund kvar och många skådare har redan hunnit med att se den. För de som vill passa på att se den så gäller följande. 

 

Parkera vid Västerängen. Ta höger när du kommer in på Tidö-Lindö och följ Askholmsvägen tills du ser parkeringen på höger sida. 
Promenera sedan tillbaka och ta av på Strandvägen och följ den till Måsvägen, Fågeln håller till inne i trädgården i korsningen Strandvägen-Måsvägen. Stå i korsningen och spana mot en stubbe bakom flaggstången. Där finns matningen. 

Det är viktigt att vi håller oss på vägen. De boende har klippt ner häcken för att underlätta för oss. Visa hänsyn mot bilar och boende som vill komma fram.

Dela detta
sv_SESwedish