Av Johan Karlsson

-

1 februari, 2022

  • vinterfåglar inpå knuten

Grönsiskan petade ner talgoxen

Vinterfåglar inpå Knuten 2022

När drygt 70 procent av årets rapporter kommit in, kan vi konstatera att i år inte är som det brukar vara i Västmanland under denna räkning. Den talrikaste besökaren vid fågelmatningarna är inte talgoxen utan grönsiskan, dessutom med bred marginal. Men på platserna närmast bakom grönsiskan är det som det brukar. Där kommer i tur och ordning talgoxe, blåmes och pilfink.

 

Anmärkningsvärt är att bergfinken kommer på femte plats. Denna art häckar framför allt i fjällbjörkskog, men drar vintertid ofta långt söderut i Europa i sin jakt på bokollon. Nu finns det inte många bokar i Västmanland, men bergfinken äter gärna även rönnbärskärnor. Sannolikt har många dröjt sig kvar eftersom det länge var gott om rönnbär. När dessa tagit slut ute i naturen, har bergfinkarna sökt sig in till trädgårdarnas dukade bord.

 

Samma sak kan nog sägas om grönsiskan på första plats. Den lever vintertid främst av alfrön, och det var länge gott om alfrön i den svenska naturen denna vinter. Men nu börjar även de tryta, vilket får grönsiskorna att söka sig in till fågelmatningarna där de äter allehanda frön och, kanske framför allt, jordnötter.

 

En art som är på expansion i landet är den färggranna steglitsen. Den hamnar i år på plats 7 på topplistan, jämfört med plats 13 förra året. Den är rapporterad från 33 % av fågelmatningarna i länet. När denna räkning inleddes 2006 var det 16 % av de västmanlänska matningarna som hyste steglitser.

 

Topplista Västmanland

  1. Grönsiska (23)
  2. Talgoxe (1)
  3. Blåmes (2)
  4. Pilfink (3)
  5. Bergfink (31)
  6. Domherre (8)
  7. Steglits (13)
  8. Koltrast (6)
  9. Skata (7)
  10. Kaja (9)

Text: Anders Wirdheim
Bild: Nori Ahari

Läs mer

För fullständig statistik besök vinterfaglar.se där man kan se statistik från tidigare år och för din hemkommun.

På BirlLife Sveriges sida finns ett referat för hela landet.

Dela detta
sv_SESwedish