Av Christina Bredin

-

30 oktober, 2019

Gråkråka - nr 43 av de vanlligaste i Västmanland

I Sverige säger vi att det finns kråkor, gråkråkor och svartkråkor, men exakt vad dessa namn står för är inte helt enkelt att begripa. Är de olika arter, eller är de underarter av en och samma art? Fågeltaxonomerna är inte överens.

Gråkråka och svartkråka behandlas olika i olika listor runt om i världen.  I Sverige gäller att arten heter kråka Corvux corone, med underarten gråkråka C. corone cornix, och att svartkråka C. corone corone är en underart av kråka. För att ytterligare komplicera bilden kan nämnas att Hadoram Shirihai och Lars Svensson i det nyligen publicerade storverket Handbook of Western Palearctis Birds betraktar svartkråka och gråkråka som två olika arter.

 

Kråka av underarten gråkråka häckar i hela landet, medan svartkråkan närmast häckar i sydvästra Danmark. Svartkråkor observeras tillfälligt företrädesvis i Götaland och Svealand med ströfynd i Norrland. De flesta fynden av svartkråka görs under våren med en topp första veckan i maj.

 

Kråkor bygger vanligen sina bon högt upp i en grenklyka i ett barr- eller lövträd. Det är huvudsakligen honan som står för bobygget. Boet består av torra kvistar, jord och lera. Vanligtvis bildar arten livslånga revir.

 

Kråkan är enligt svensk folktro en av fågelvärldens mest intelligenta varelser. Man har t.ex. funnit att kråkor ibland vittjar fiskarnas saxar och ståndkrokar vintertid genom att dra upp revarna och äta betesfisken. Kråkan var i gamla tider ansedd som Odens fågel. Så småningom övergick den i folkmedvetandet mer och mer till att bli Hins fågel. Därmed följde att kråkan ansågs ha en del att göra med häxor och ”kloka”. Häxorna kunde uppträda i kråkgestalt och tysk folktro uppger, att när häxorna samlades hos fan, uppvaktades den onde av kråkor och själva kunde de ha umgänge med honom i kråkgestalt. När en trollkunnig människa dog, syntes kråkor vid dödslägret. Vid självmördares gravar såg man dem ofta samlade.

 

I Artportalen rapporteras flest kråkor under den första januariveckan.  Inte för att det finns flest kråkor då, utan för att det är då som många vill bokföra kråka på sin årslista. Eftersom vi normalt bara har en kråka blir namnet kråka synonymt med gråkråka. Vi benämner inte svartkråka som bara kråka.

 

Presenterad av Christina Bredin

Dela detta
sv_SESwedish