Av Johan Karlsson

-

13 januari, 2024

  • artrally
  • artrallyt västmanland
  • sidensvans
  • strömstare
  • trädkrypare
  • vinterfåglar

En vecka kvar till Artrallyt Västmanland

Med en vecka kvar till årets artrally tänkte vi meddela att vår så kallade skamlista byter namn till startlistan och samtidigt passar vi också på att utöka listan med 3 nya arter. 

Varför startlistan?

Skamlista eller skamart är ett vedertaget begrepp i fågelskådarkretsar om arter som är relativt enkla att observera, men som man av någon anledning saknar. Det är en del av skådarslang och jargong bland de som skådar mycket och har egentligen inte så mycket med skam att göra ujtan är mer ett skämtsamt begrepp. Ofta handlar det om arter som regionalt är ganska vanliga som t ex havsfåglar på västkusten som många västmanlänningar saknar och tvärt om kan många skådare i södra Sverige ha svårt att få se en lavskrika eller lappuggla. 

I vårt artrally hade vi ett behov att korta ner vår gemensamma artgenomgång och då låg detta begrepp nära till hands att använda. 2001 när vi hade vårt första gemensamma västmanländska artrally var de flesta deltagare inbitna skådare och begreppet kändes naturligt. 

Tiderna förändras dock och vår medlemsbas är inte längre lika smal utan vi har de senaste åren sett en mycket bredare skara deltagare med olika mycket erfarenhet och engagemang i sitt fågelskådande. Något vi verkligen välkomnar och vi gläds åt ett ökat antal deltagare.

I och med detta känns också begreppet skamlista lite väl utpekande om man ska locka fler nybörjare att vara med i vårt artrally, så därför byter vi nu namn till startlistan. Det är helt enkelt de arter man startar med i vår artgenomgång. 

För deltagare som är med för första gången kommer vi förklara hur det fungerar på plats i Hallstaparken innan genomgången. Arterna som är med finns i vår kompletta artlista som går att ladda ner här.

Nya arter 2024

Foto: Nori Ahari

Strömstare

Antalsmässigt är den långt ifrån någon vanlig fågel, men där den finns är den oftast ganska lätt att hitta och ju mer rutin våra deltagare skaffar sig desto säkrare blir de på att hitta strömstaren. 

Med 461 kryss i artrallyts historia så gick den förra året upp på lika många kryss som grönsiska som länge varit med bland de 25 vanligaste. Då tyckte vi att det var läge att utöka listan från 25 till 28. 

Man hittar strömstarar vid rinnande vatten som är öppet hela vintern. Vid våra västmanländska åar är det vid forsarna man får leta. Vissa vintrar med högre vattenflöde kan man behöva ge sig ut till mindre vattendrag som skogsbäckar för att hitta dem. 

Foto: Nori Ahari

Sidensvans

Här har vi en art som vissa vintrar kan förekomma i riktigt stora antal. De bildar också stora flockar och samlas där de hittar sin favoritföda rönnbär. 

453 kryss genom åren och precis som alla andra arter på vår startlista har den varit med alla artrallyn och det har nästan alltid varit minst 10 lag som hittat den.

Vill man hitta sidensvans är trädgårdar och parker bra ställen att börja leta. Kvarlämnad frukt, rönnbär och andra bärträd uppskattas. Ekolag har fördelen att de rör sig ute hela tiden och därmed kan de notera deras karaktäristiska läte som av Erik Rosenberg beskrevs som små silverklockor.

Foto: Nori Ahari

Trädkrypare

Något så ovanligt som en insektsätande fågel som stannar hos oss hela vintern. Viss vinterrörelse finns dock på denna art så riktigt bistra vintrar drar den sig längre söderut. Men annars stannar den och livnär sig på alla de småkryp som gömmer sig i barken på träden. 

453 kryss säger en hel del om hur vanlig den trots allt är och det säger också en hel del om hur duktiga våra deltagare är på att hitta denna välkamouflerade art. 

Vill man hitta trädkrypare kan en skogsmatning vara ett klokt ställe att leta på, men även åbrinkar med träd brukar locka till sig trädkrypare. Den har ett relativt karaktäristiskt lockläte som förvisso kan vara svårt för gamla öron att uppfatta. Men de upptäcks ofta på sitt läte. 
Till skillnad från nötväckan så kan trädkryparen inte klättra nedåt på stammen, så man kan också upptäcka dem på att de dyker ned mot roten på ett träd för att sedan i spiral röra sig uppåt längs stammen.

Anmäl er till artrallyt

Har ni inte anmält ert lag gör ni det enligt nedan.

Anmälan senast  torsdag 18/1: till vof.artrally@gmail.com
Alternativt Ulf Carlson, 070 374 5979

Vi behöver också veta vilka som ska vara med på genomgången och äta pytt i panna i Hallstaparken.

Anmäl det och betala in i förväg. 

Pytt i panna kostar 170 kr, vill man ha kaffe m pepparkaka efteråt kostar det 25 kr.

Dryck ingår inte, var och en köper egen dryck på plats.

 

Anmälan med betalning senast 15/1.

Swisha till: 123 577 0318 och skriv in ditt namn.

Alla är hjärtligt välkomna att delta.

Dela detta
sv_SESwedish