Av Johan Karlsson

-

10 mars, 2020

  • artportalen
  • fågellarm
  • skyddade arter

Att tänka på när man rapporterar och larmar fåglar

Nu går vi snart in i en intensiv häckningsperiod för fåglarna. En spännande tid med chans till fina fågelmöten. Men det är också en tid då fåglarna är extra känsliga för störningar.

Därför är det nu extra viktigt att vi visar hänsyn och respekt när vi är ute i fält.

BirdLife Sveriges etiska riktlinjer gäller året runt och dessa tål att påminnas om.
https://birdlife.se/fagelintresse/etiska-riktlinjer/

I dessa nämns också rapportering och larmning av fåglar och vi vill uppmana till fortsatt rapportering av alla arter på artportalen. Känsliga arter ska också rapporteras med hög noggrannhet.

 

Rapportera på artportalen

Många tror att det bästa skyddet är att inte rapportera fynd på Artportalen eftersom det då inte syns. Men det är precis tvärt om. Om det inte finns på Artportalen så kan inte de myndigheter som har till uppgift att skydda fåglar se att de finns där. Därför är det jätteviktigt att vi rapporterar de fåglar vi ser och i synnerhet känsliga arter som kan behöva extra skydd.

Skyddade arter har ett automatiskt skydd på som slås på när man rapporterar med häckningskriterie. Men för att vara på den säkra sidan kan man själv välja att skydda fyndet till ett valfritt datum.

Kontrollera alltid på artportalen att fyndet är skyddat efter att du rapporterat. Hur man gör detta när man använder olika mobila lösningar för att rapportera vet vi inte. Därför rekommenderar vi att använda webben när man rapporterar känsliga arter.

 

Larma fåglar

Till skillnad från Artportalen så handlar fågellarm uteslutande om att berätta för andra skådare om att man hittat en fågel. Här finns inga automatiska skyddsmekanismer som kopplas på när vi larmar känsliga arter och myndigheter som har till uppgift att skydda fåglarna har ingen insyn i dessa system.

Därför är det extra viktigt att vi visar hänsyn och gott omdöme när vi larmar ut fåglar. Först och främst är det fåglarna vi ska ta hänsyn till, men vi ska också visa hänsyn till andra skådare, närboende och markägare.

Innan man larmar bör man därför fundera på om det är nödvändigt att just denna individ larmas ut?
Finns det allmänt kända platser där just den arten kan ses eller höras så behöver man troligtvis inte berätta för alla att man hittat en till.

 

Några arter som inte ska larmas om man hittar dem.

Alla arter med skyddsklass 4-5 i artdatabanken ska inte larmas om det rör sig om häckning. Däremot ska de alltid rapporteras på Artportalen.

Skyddsklass 5
fjällgås, fjälluggla, pilgrimsfalk, jaktfalk,

Skyddsklass 4
kungsörn, större skrikörn, berguv, svart stork, stäpphök, ängshök, blåkråka, vitryggig hackspett, havsörn, biätare, tornuggla.

 

I skyddsklass 3 bör vi också vara restriktiva när vi larmar under häckningstid och i lämplig häckningsbiotop.

Kungsfiskare, slaguggla, lappuggla, bivråk och smålom är exempel på fåglar i skyddsklass 3.

Notera att detta gäller fåglar på häcklokal under häckningstid. Att t ex en fjällgås rastar på någon Västmanländsk lokal nu under våren eller senare under hösten är inte något häckningsfynd och då är det ok att larma och rapportera synligt på Artportalen.

 

Utöver dessa arter finns det arter som för landskapet är ovanliga och på så sätt kan de skapa ett stort antal besökare som genom sitt antal stör häckningen. Därför ska man alltid vara försiktig innan man larmar ut fåglar. Är man osäker går det bra att kontakta oss för råd.

Hela listan med skyddade arter hittar ni på artdatabanken.
https://www.artdatabanken.se/globalassets/ew/subw/artd/2.-var-verksamhet/fynddata-observationer-och-kartor/skyddsklassade-arter-2018-artdatabanken.pdf

 

Då det finns en del kända lokaler med skyddade arter som tål besökare och dit folk sökt sig för att se dessa så önskar vi att administratörer för olika lokala larmgrupper upplyser sina medlemmar om vilka arter vi bör vara restriktiva med att larma och var det är ok att larma dem.

 

Lappugglorna i Västerås är ett exempel på en lokal som under en längre tid besökts och där är det ok att larma den arten. Men hittar man lappuggla på en ny lokal bör man undvika det.

 

Några korta minnesregler

  • Häckningar ska rapporteras med häckningskriterie och hög noggrannhet på Artportalen
  • Häckningar av känsliga arter ska inte larmas
  • Är du osäker kontakta oss
  • Sätt alltid fåglarna först
Dela detta
sv_SESwedish