Av Johan Karlsson

-

10 juli, 2021

  • aktiviteter
  • program

Årets höstprogram är här

Varje gång vi publicerat ett nytt program de senaste året har det varit många om och anpassningar som gällt. I takt med att smittan gått upp och ned har hoppets tänts och släkts att vi ska kunna återgå till normal verksamhet.

 

Nu siktar vi dock framåt och hoppas på en trevlig höst med många goda fågelminnen för oss alla.

 

För första gången på länge kändes det som att vi faktiskt bara brydde oss om vad vi ville göra när vi tog fram höstens program. Fokus låg på fågelupplevelsen och inte på anpassningar, men anpassningar fortsätter vi med. Läs mer om det längre ned.

 

Programpunkter

Hösten börjar som vanligt med sträckande fågel i Kvicksund. Här har Eskilstuna kommun byggt om rastplatsen vid bron och exakt hur bra den kommer att funka för oss återstår att se. Alla kommer givetvis att vara välkomna, men vi kommer att behöva tänka på att hålla avstånd.

 

Sen fortsätter vi med en tur till Hjälstaviken där vi hoppas på vadare och gäss. Även här måste vi tänka på att visa hänsyn. Pandemin har medfört att många hittat ut till våra populära fågellokaler och det kan vara ganska gott om folk där.

 

I slutet av september tänker vi skaka liv i vår gamla ospecificerade exkursion ”Draglördag”. Då låter vi larmen och rapporterna på artportalen visa vägen och fokus ligger på de lite ovanligare flyttfåglarna. Vid rätt vindar bör de första östliga tättingarna hittat till Sverige då.

 

Om allt fortsätter som det gör just nu kommer vi att kunna genomföra Euro Birdwatch day på det gamla vanliga sättet i oktober.

 

I november styr vi våra bilar norrut och möter vinterns första fåglar i Gästrikeskogarna. Lavskrikor, skogsmesar mm står på programmet och på vägen hem letar vi strömstarar.

 

I december startar fågelbordskampen och då kommer vi också att avsluta året med adventsskådning med glögg, pepparkakor och förhoppningsvis lite fågel vid någon matning.

 

Hela programmet som PDF hittar du här 2021 Höstprogram

 

Anpassningar och restriktioner

Vi har fått frågor och det har inkommit synpunkter på vårt sätt att anpassa oss under pandemin och när det gäller våra exkursioner och evenemang så är vårt förhållningssätt något som vuxit fram under det dryga år vi nu kämpat med pandemin.

 

Programgruppen tog tidigt beslut om att inte längre organisera den samåkning vi brukar ha på våra exkursioner. Detta då bilar är ett trångt utrymme där vi spenderar mycket tid under vissa exkursioner.
Därför begränsade vi också antalet deltagare eftersom parkeringsmöjligheterna blev kniviga att lösa på många platser. Vi valde också att i möjligaste mån besöka platser som vi visste hade gott om parkeringsplatser.

 

Efter att ha hoppats för mycket i början av förra hösten valde vi att följa Folkhälsomyndighetens restriktioner för offentliga sammankomster även om dessa inte gällde oss som ideell förening. Vårt resonemang kring detta var att om de ansåg att 8 personer var lämpligt för tillställningar som krävde tillstånd från polisen så skulle det nog vara lämpligt även för oss. Det har varit lika tråkigt för oss som för de deltagare som inte varit vana med att vi faktiskt säger nej. Men fåglarna kommer att fortsätta att finnas kvar och flytta fram och tillbaka till oss även i framtiden.

 

Nu ser läget onekligen riktigt bra ut. Smittotalen är riktigt låga och fler och fler får sina vaccindoser och vi hoppas verkligen att vi snart ska kunna återgå till normal verksamhet. Fast denna pandemi har gäckat oss länge nog och vi tänker fortsätta att anpassa oss ytterligare ett tag.

 

Samåkning

Vi kommer inte att ha någon organiserad samåkning, men om deltagare som känner varandra och är vaccinerade tycker att det är ok kommer vi att acceptera det. För deltagare utan tillgång till bil kommer vi att försöka lösa det, men då vill vi att ni kontaktar oss i förväg.

 

Deltagarantal

Vi fortsätter att följa FHM:s riktlinjer för offentliga sammankomster. Vilket just nu ligger på 600 deltagare utomhus och så många brukar vi aldrig vara. Så om det inte ändras kommer vi inte att begränsa antalet deltagare mer än vad vi gjort tidigare. Ändras läget och restriktionerna blir hårdare kommer vi att följa dem och anpassa oss.

 

Till sist en påminnelse om att vara rädda om varandra och inte släppa garden.

  • Vi ber alla som vistas i naturen, med eller utan kikare att visa hänsyn och ta ett personligt ansvar.
  • Om du är det minsta tveksam, uppvisar milda symtom, tillhör en riskgrupp eller på annat sätt bör vara extra försiktig. Avstå helt från att vistas tillsammans med andra fågelskådare.
  • Den som är sjuk håller sig givetvis hemma.
  • Tvätta händerna och om det erbjuds handsprit, använd det.
  • Håll avstånd till andra även när du är utomhus, ca 2 meter, ungefär som vingspannet på en havsörn!
  • Dela inte kikare med andra.
  • Nys eller hosta i armvecket.
  • Följ alltid Folkhälsomyndighetens rekommendationer, ta hand om dig och ta hänsyn till andra.

 

 

Dela detta
sv_SESwedish