Laddar Evenemang

2024-04-30 – Beckasinkväll i Asköviken

30 apr kl. 18:00 - 30 apr kl. 23:00

Följ med oss på ett annorlunda Valborgsfirande i Asköviken. Vi kommer att starta vid Lövstaspången där vi letar efter vårfåglar. När skymningen närmar oss förflyttar vi oss mot Rudöklippan där vi inväntar solnedgången och det beckasinspel som sätter igång i skymningen. 

Runt valborg finns goda möjligheter att höra dvärgbeckasiner som rastar på lokalen och spelar under flytt.

Strax innan solnedgång brukar de första enkelbeckasinerna gå igång och då tystnar vi och lyssnar. Att stå många tillsammans och bara vara tysta kan vara svårt, men samtidigt riktigt mysigt. Lyssna på våra guider som sprider ut sig och gör vad de kan för att identifiera dvärgbäckasiner bland enkelbeckasinerna.

Ett tips är att lyssna på inspelningar av både enkelbeckasin och dvärgbeckasin innan, så att man är lite förberedd på vad det är man ska lyssna efter. Länk till inspelade läten finner ni längre ned.

Man kan delta hela eller delar av kvällen. Till Lövsta är det en kortare promenad på väl tilltagen grusgång ut till spången. Till

Rudö är det begränsad tillgänglighet med stig och brant uppgång på klippan.

Det blir kyligt när skymningen faller, så ta med något varmt att dricka och extra varma kläder eller någon filt att ha när vi sitter eller står stilla och väntar och lyssnar.

Lyssna i förväg

Dvärgbeckasinens läte liknas av många som en galopperande häst. Hörs oftast ganska svagt så här krävs tystnad från alla om vi ska höra dem.

Enkelbeckasinen kallades förr himlaget på grund av det bräkande lätet som den gör genom att spärra ut två stjärtpennor och dyka. Djudet uppstår av att stjärtpennorna vibrerar när fågeln dyker.

Enkelbeckasinen kombinerar sin spelflykt med ett lockläte som hörs från sittande fåglar. Detta läte är det som inleder beckasinspelet.

Datum: 30/4

Anmälanaktiviteter.vof@gmail.com
Ledare: Johan Karlsson
Samling: 18:00 Lövsta – Asköviken
Svårighetsgrad: Nybörjarvänlig skådning.
Fysisk krävande: Tillgängligheten på Rudöklippan är begränsad. På Lövsta är den funktionsanpassad.
Målarter: Dvärgbeckasin, jorduggla, vårfåglar i våtmark, enkelbeckasin.
Hitta dithttps://goo.gl/maps/sfmM2UAY56BDiREv8

Dela detta

Detaljer

  • Kategori(er): Exkursioner, Förstasidan
  • Börjar: 30 apr vid 18:00
  • Slutar: 30 apr vid 23:00
  • Pris:

Plats

  • Plats: Asköviken – Lövsta
  • Adress: 527
  • Stad: Västerås, 725 92
sv_SESwedish