Av Johan Karlsson

-

23 mars, 2019

  • 50 fåglar
  • skata

Skata - nr 42 av de 50 vanligaste fåglarna i Västmanland

Skatan måste nog vara vår mest välkända fågel. De flesta andra fåglar klumpas gärna ihop av folk som inte har samma intresse för fåglar som vi. Alla gråa och svarta fåglar som kraxar blir kråkor, alla vita skräniga fåglar vid vatten blir fiskmåsar, alla små och diskreta blir gråsparvar eller sparvar.

Men skatan känner alla igen. Svart och vit och med en lång blåglänsande stjärt.

 

Det är egentligen inte så konstigt att den är så välkänd. Med sin vackra kontrastrika dräkt i svart och vitt går det inte att ta miste på den. Att den dessutom är en kulturföljare som alltid finns där människor finns gör ju att var vi än väljer att bo så hittar skatan också dit.
Därför finns det också i hela landet utom i obebodda delar som den yttersta skärgården och i de nordligaste fjällen.

 

Även om den är illa omtyckt av en del så är det slående vilka likheter det finns mellan skatan och oss människor. Som unga drar de omkring i ungdomsgäng och ser sig omkring i världen. När de sedan hittar en partner så bildar par som håller ihop och slår sig ned på en plats som de blir trogna. Där bygger de ett bo som de är mycket måna om och tar hand om och förbättrar år för år.

 

Skator har två strategier för sina bobyggen. Antingen bygger de dem lite lägre på svårtillgängliga platser som inne i ett törnsnår eller så bygger de dem högt med god överblick över omgivningarna. Det sistnämnda är det som är kommit att bli karaktäristisk och som vi alla känner till som skatbo. Det må se lite slarvigt ut, men det är välbyggda konstruktioner som kan ha flera våningar och ingångar. Inne i den yttre grenkonstruktionen finns en fin boskål av jord och lera med flätade rötter.

 

Skatorna är allätare och opportunister som är experter på att hitta föda som vi människor övergivit. Att ställa ut en soppåse utanför dörren när man har skator i närheten är ett misstag man bara gör en gång. Kanske är det skatans nyfikenhet och förmåga att ta sig in och leta föda som gjort att den fått rykte om sig att vara tjuvaktig. För har man skator på tomten får man inte ha någonting nytt i fred utan att de undersöker det.
Att den skulle gilla blänkande föremål och ta hem dem till sitt bo är dock en myt som inte stämmer.

 

Jag tycker nog att skatan förtjänar ett bättre rykte, det skulle nog underlätta för oss att se vilken vacker följeslagare vi har.

 

Här kan du lyssna på skatan.

 

Presenterad av: Johan Karlsson

Dela detta
sv_SESwedish