Uggleguide

Att lyssna efter ugglor under vårvintern är en ganska spännande aktivitet. Här i Västmanland har vi dessutom förmånen att ha chans att få höra många olika ugglor. Av Sveriges 11 ugglearter är det bara tornuggla som aldrig påträffats i Västmanland. 

 

En annan art som är väldigt sällsynt är fjällugglan, men den har övervintrat här. Sen har vi hökuggla som häckat här sporadiskt och som ses mer regelbundet under vintern, då den lämnar sitt nordliga utbredningsområde. Jordugglan häckar norrut i Sverige, men flyttar söderut, så den passerar Västmanland under flytt och vissa år har den också häckat här.

 

Övriga ugglearter häckar regelbundet i Västmanland och längre ned på sidan presenterar vi dem med ljud och bild. 

Lyssna på ugglor

För en van fågelskådare är ugglelyssningen ofta en välkommen del av våren. Det är den första vårskådningen när det fortfarande är ganska mörkt om kvällarna. Vilken tid på året det är dags att börja varierar lite från år till år, men när det börjar bli lite vår i luften i mitten av februari brukar vara en bra tid. Vissa ugglearter kan dock börja ropa tidigare än så. Berguv och kattuggla kan man höra ropa redan i januari, men då är det mer sporadiskt.

Var börjar man?

Det lättaste sättet att komma igång med ugglelyssning är att man helt enkelt ger sig ut i skogen med bil och följer mindre vägar där man stannar med jämna mellanrum och lyssnar i 5-10 minuter. 

 

För att få en liten fingervisning om vart man ska åka kan ett besök på artportalen.se rekomenderas. Många som är aktiva fågelskådare är flitiga med att rapportera in sina fynd där. Genom att kolla var andra hört ugglor kan man sen planera sin egen rutt utifrån de inrapporterade fynden.

 

Välj en kväll med svag vind. Ugglor är mer aktiva när vädret passar dem bättre. Väderomslag där det blir mildare och med svag sydlig vind kan ge riktigt bra ugglekvällar. Så håll koll på väderleksprognoserna. Blåser det mycket och framförallt nordlig vind så blir det mindre aktivitet och det blir dessutom mycket svårare att höra de få ugglor som ropar.

 

Utrustning

Observationer

En kikare är alltid bra att ha med sig. Även om det är mörkt så kan månen lysa upp under en klar natt och med en bra kikare så förstärks det svaga ljuset. De flesta gångerna man är ute använder man inte kikaren, men om det kommer en uggla och slår sig ned nära så vill man ha den till hands.

 

Packa också med en matsäck. Något varmt att dricka och något att tugga på är aldrig fel. Tänk på att förpackningar som prasslar och mat som knaprar kan störa andra skådare om man är på samma ställe.

 

Det finns specialanpassade ljudförstärkare och parabolmikrofoner, men med normal hörsel så klarar man sig långt utan dessa hjälpmedel. Ett tips för att kunna höra bättre om man hör ugglor på långt håll är att kupa händerna bakom öronen. Testa gärna det så kommer ni att märka vilken effekt det faktiskt har.

 

Säkerhet

Att parkera längs med vägen i mörkret kan innebära en risk. Ha reflex, helst en reflexväst när du rör dig intill vägen. Ha gärna parkeringsljus på bilen, så att andra trafikanter ser dig i god tid.

 

Välj att stanna där du syns och har sikt, helst vid någon parkeringsficka, korsning eller vändplats.

Allemansrätten

En av grunderna i allemansrätten är att inte störa djurlivet. Därför är det viktigt att vi inte stör ugglor eller dess föda när vi är ute och lyssnar efter dem. Håll er på vägarna och stigarna och ge er inte ut i terrängen för att komma närmre. Fält och hyggen som ugglor jagar på är bra biotoper för sork och andra smågnagare. Genom att låta dem vara ifred så hjälper vi ugglorna.

 

Visa också hänsyn mot boende. Våra skogar är inte ren vildmark. Här och där finns det bostäder. Åk inte för nära hus och se till att inte blockera infarter till gårdar när ni stannar för att lyssna efter ugglor.

Ibland gör man dock misstag utan att man vet om det, om någon närboende ber er flytta på bilen eller inte vara så nära, så lyssna och visa hänsyn även om ni själva inte tycker att ni gjort något fel.

 

Våga fråga

Följer man en rutt man bestämt utifrån fynd på artportalen så är det ganska stor sannolikhet att man träffar andra som är ute i samma ärende. Ser du någon med kikare runt halsen som står och lyssnar, så tag gärna kontakt och fråga om de hört något. Vi fågelskådare är som folk är mest, en del av oss är blyga och tystlåtna och en del är väldigt sociala, men vi hjälper mer än gärna till och välkomnar andra fågelintresserade med tips.

Länkar

Vilka ugglor

Här nedan följer en kort presentation av de ugglor man förvänta sig i Västmanland under vårvintern.

Sparvuggla

Sparvugglan är vår minsta uggla, stor som en stare ungefär. Till skillnad från de flesta andra ugglor är den aktiv på dagen, men framförallt i skymning och gryning. 

 

De trivs bäst i gammal granskog med inslag av löv och öppna ytor. Strax innan och efter solnedgång kan man höra dess visslingar från toppen av en gran. 

 

Stanna gärna till vid någon öppen yta i granskog exempelvis ett hygge eller innäga och lyssna efter den.

 

När mörkret faller och skogen börjar smälta ihop till en enhet och det inte längre går att urskilja de enskilda träden på andra sidan hygget så tystnar sparvugglan och det är dags att ge sig iväg och leta efter andra arter.

Observationer

Slaguggla

Slagugglan är en relativt stor uggla som trivs i lite glesare grovstammiga skogar intill öppna ytor som hyggen, myrar och inägor. 

 

Dess läte är ett av de mäktigaste lätena man kan höra i uggleskogen. Ett ganska grovt rytmiskt hoande. 

 

Slaguggla går att höra hela natten, men strax efter skymning och strax innan gryning är bäst. En bra art att ge sig ut efter att sparvugglan tystnat.

Berguv

Berguven är vår största uggla som trivs i bergig skog där den häckar på bergsbranter. Trots att den ofta ses som en vildmarksfågel förekommer den också i städer. För en berguv är våra byggnader mest att likna vid klippor.  I städer hittar man dem oftast på soptipar och industriområden. stenbrott och dagbrott till gruvor är också platser man kan hitta dem på.

 

Berguven påbörjar häckningen tidigt och kan höras ropa redan i januari, men även sent på hösten kan de ropa. Bästa tiden är dock precis som för alla ugglor på vårvintern, från slutet av februari till slutet på mars.

 

Berguven går att höra hela natten, men är som aktivast kring skymning och gryning.

 

Lappuggla

Den mytiska stora grå som länge var en norrländsk fågel och endast undantagsvis sågs i Västmanland, oftast när det blev ont om föda i norr.

 

I början på 2000-talet skedde dock en förändring och lappugglan eteblerade sig som häckfågel och nu häckar någonstans mellan 12-25 par i Västmanland.

 

Den häckar i tät barrskog i närheten av öppna fält eller hyggen. Den är en populär fågel bland fotografer, då den ofta födosöker över dessa öppna fält och skogsgläntor i skymingen.

 

Dess läte är svårhört, ett dovt taktfast pumpande. 

 

Pärluggla

Tillsammans med kattugglan Sveriges vanligaste uggla, men pärlugglan är mer bunden till gammal skog och blir vanligare längre norrut. I Västmanland förekommer de i skogstrakter och är vanligare i de skogsrika kommunerna i norra delarna av landskapet.

 

Pärlugglan varierar kraftigt i antal, eller åtminstone i aktivitet från år till år. Vissa år hör vi knappt några pärlugglor alls för att andra år förekomma i rikligt antal.

Framförallt norrut i Sverige med stabilare vinterväder följer dess aktivitet smågnagarpopulationen regelbundet där ungefär vart fjärde år blir ett uggleår. Här i Västmanland är dessa variationer inte lika regelbundna. Åtminstone saknas för det mesta riktiga toppår.

 

Även om de flesta ugglorna är nattaktiva är pärlugglan den mest utpräglade nattfågeln av dem. För att höra dess karaktäristiska pö-pö-pö-pö-pö måste man vänta till det blir riktigt mörkt.

 

Observationer

Kattuggla

Kattugglan är den mest spridda ugglan i Västmanland, den förekommer i hela landskapet i både skog och parker. De häckar gärna nära människan och förekommer även inne i städer och samhällen. 

 

Dess läte är väldigt karaktäristisk och går inte att ta fel på när man hör dem på nära håll. Är födotillgången god kan kattugglan gå till häckning tidigt och det är inte ovanligt att höra dess rop redan i januari. De kan dock höras ropa året runt, men under sommaren och hösten är dess s.k klävitt-läte vanligare.

 

Kattugglan kan höras hela natten från skymning till gryning.

 

Observationer

Hornuggla

Hornugglan är en flyttfågel som flyttar söderut om vintern och återkommer tidigt på våren. I mitten av februari brukar de första rapporterna av arten dyka upp i Västmanland.

 

Till skillnad från alla våra andra häckande ugglor trivs hornugglan inte i skogen utan detta är de öppna landskapens fågel som häckar på i skogsbryn och mindre dungar ii det mälardalska landskapet. Den kan ses födosöka över öppna fält i skymning och gryning, men är mest nattaktiv. 

 

Vill man lyssna efter den är det först efter mörkrets inbrott man har goda möjligheter att höra den.

 

Dess läte är ett svagt enstavigt hoande, hör man den bra är det inte helt olikt en enstavig berguv, men hornugglan hörs inte på långa vägar lika högt och tydligt och de flesta gånger man hör den är det väldigt svagt.

 

Honans svar låter mer som en svag partytuta.

 

Hornugglan har också en spelflykt, där man kan höra tydliga vingklapp från den annars ljudlösa flykten.

 

Observationer

Övriga ugglor

Utöver de ugglor som fått en egen presentation presenterar vi här nedan ytterligare två ugglor som ses regelbundet i Västmanland, men som ej går att anse som häckfåglar här.

Hökuggla

Hökugglan är en dagaktiv fågel som häckar norrut i Sverige. Den flyttar söderut under vintern och ses regelbundet i Västmanland under vintrarna. 

 

I sällsynta fall stannar de kvar och häckar. Efter en invasion av hökuggla vintern 1983-84 konstaterades häckning första gången och då var det makalösa 66 konstaterade häckningar, därefter har häckning konstaterats 12 gånger fram till 2017.

 
Jorduggla

En flyttfågel som häckar på marken och då främst i norra halvan av Sverige, men även på Öland och i skärgården. I Västmanland är den en regelbunden gäst under sin flytt och vissa år kan de förekomma i riklig mängd och ibland stannar de över sommaren.

De födosöker då i öppna landskap.

 

Ett fåtal gånger har det häckat jorduggla i landskapet, men det är mycket oregelbundet.

 

 

Utöver dessa ugglor återfinns bara 2 ugglor som häckar eller häckat i Sverige någorlunda regelbundet. Fjälluggla som häckar i fjällen i skiftande antal från år till år och tornuggla som häckat i våra södra landskap, men nu för en ytterst osäker tillvaro i landet.

 
sv_SESwedish