Höstmärkning – Hamre våtmark

Bakgrund

Under våren och sommaren ringmärker vi fåglar under det internationella projektet CES och på hösten ringmärker vi flyttfåglar som rastar hos oss. Under de två första åren höll vi till på Skopan längst söderut på Björnö, men då denna plats blev lite för svårjobbad  så kände vi att det blev svårt att tillgängliggöra vår verksamhet för en bredare publik.

 

Därför lämnade vi Skopan efter hösten 2021 och flyttade tillbaka vår CES till Önstensborg och började samtidigt undersöka nya platser för ringmärkning på hösten. 

 

Redan när vi valde Skopan så hade vi sneglat på Hamre våtmark men då föll det på att vi inte hade byggt upp vår egen organisation och visste inte om vi kunde ta emot så mycket besökare som en så tillgänglig plats som Hamre våtmark kan erbjuda. 

 

 

Hösten 2022 kände vi oss mogna uppgiften och kontaktade Västerås stad för att få tillstånd att märka där under hösten.

Syfte

 

Höstmärkningens huvudsakliga syfte är att bistå större fågelstationer och projekt med data. Inledningsvis ingår vi t ex i ett projekt om tajgasångares flyttmönster.

 

Höstmärkningen är också friare än CES, vilket gör att vi t ex kan anpassa våra tider till besökare och bjuda in till guidningar. Så ett sekundärt syfte för oss är att använda hösten till att informera om ringmärkning och att låta nyfikna se ringmärkning på nära håll samt att väcka ett intresse och på så sätt rekrytera fler intresserade som vill vara med och hjälpa till.

Metod

För att ringmärka fåglar behöver de först fångas och vi använder oss av slöjnät för att fånga dem. På Hamre har vi 5-10 nät som vi kontrollerar med jämna mellanrum. Regeln är att ingen fågel ska sitta för länge i näten. 
Efter att vi plockat dem ur näten så förvarar vi dem i påsar som sitter fast i korgar där fåglarna kan stå på botten av korgen så att de får vila i väntan på att det ringmärks. 

Under hösten har vi också tillstånd att spela upp fågelläten vid näten för att locka till oss fåglar så var försiktiga med att dra slutsatser om att ni hör något ovanligt när ni rör er i området samtidigt som vi är där. 


När vi ringmärker dem sätter vi en aluminiumring på benet med för ändamålet avsedda verktyg. Därefter mäter vi deras vingar, kontrollerar hur mycket fett de byggt upp, kollar hur de ruggar, väger dem och sen släpps de. I vissa fall fotograferar vi dem också. 


Fågelns kondition och hälsa är alltid i fokus och om vi fångar en fågel med avvikande kondition undviker vi vissa moment och släpper dem så fort som möjligt. Kondition noteras också i våra protokoll.


Vid varje märktillfälle sätter vi upp våra nät kring soluppgång och sedan är de uppe under förmiddagen eller så länge vi fortsätter att fånga fågel.

Ringmärkningsplats

Hamre våtmark är en anlagd våtmark för dagvatten i anslutning till Hamrebäckens mynning i Mälaren. Den ligger strax norr om Hässlösundet och har en varierad vegetation med bladvass, salixbuskar, träd och gräsmark. 

Här rastar en hel del fågel på sin väg söderut och vår förhoppning är att ha en artrik märkning, men det får tiden utvisa.

Ge oss ett bidrag

Vår ringmärkningsverksamhet är helt ideel. Vi gör detta på vår fritid och hjälps åt att bidra med material, utrustning och tid för att lyckas genomföra allt. För att kunna fortsätta att erbjuda medlemmar och då framförallt ungdomar en möjlighet att lära upp sig till ringmärkarassistenter och ringmärkare behöver vi dock pengar för inköp av material och utrustning. 

 

Det enklaste sättet att bidra är att swisha ett bidrag till oss. 

Hitta hit

Märkplatsen ligger längs cykelbanan från centrala Västerås mot Björnö. Kommer man med bil parkerar man vid Tegeluddens parkering. Visa hänsyn till båtägare och andra besökare.

Statistik

sv_SESwedish