Av Johan Karlsson

-

13 september, 2020

  • ringmärkning
  • skopan

Ytterligare en hösthelg vid Skopan

Med höstens märkningar har vi lite större frihet att välja tid för våra märkningar och inför denna helg var siktet inställt på en kvällsmärkning.

 

Planerna för denna märkning tog fart under förra helgens lyckade märkningar och i början av veckan bestämde vi oss för lördag kväll. Tyvärr så verkade inte vädret vara på vår sida och det var med stor oro vi följde SMHI:s prognorser inför lördagen och när det blev torsdag så kändes det som att vi behövde en plan B. Antingen lördag eller söndag morgon om prognoserna höll.

 

Vi kunde dock inte bestämma oss utan det fick bli både och. Prognoserna slog dessutom in, så ett gäng gjorde sig redo för lördag och ett för söndag, och några av oss siktade in oss på båda dagarna.

 

Lördag morgon.

Natten hade bjudit på regn och inget vidare sträckväder. Mulet men uppehåll på morgonen och innan gryning hade lördagstruppen fått upp näten. En relativt skaplig start med fågel redan första nätrundan och ganska mycket fågel de första två rundorna.

Därefter tog det stopp och kommande nätrundor var tomma. På fredagkvällen hade vi bjudit in till allmän visning och givetvis lyckades de flesta besökarna pricka in den tid vi hade minst fågel i näten. Men två fåglar lyckades vi i alla fall visa upp.

 

Mot slutet av förmiddagen fick vi i alla fall lite mer fågel igen och innan regnet tvingade oss att ta ner näten hade vi märkt 15 fåglar och kontrollerat 4.

 

En ny art för platsen fick vi när en adult sävsparvshane fastnade i våra nät.

 

Söndag morgon.

Söndagmorgonen bjöd på klart och lite småkyligt väder. Dovhjortarna höll koll på oss när vi gick ut till märkplatsen i mörkret. Två av gårdagens märkare var på plats igen och var lite revanschsugna efter lördagens lite skrala resultat.

 

Tyvärr bjöd även denna morgon på en liknande start. Ganska bra med fågel de första vändorna och sen tomma rundor. Vi utnyttjade tiden till att röja nya gator och sätta upp två nya nät.

 

Därefter tog det lite fart igen, men någon riktig rush blev det inte utan vi ägnade mer tid till att kolla på roliga YouTubeklipp än att ringmärka fåglar.

Efter ytterligare en tom runda valde halva styrkan att gå hem, men tre av oss hade inga tider att passa och valde att fortsätta ett litet tag till. Det var då det kom ett meståg anförda av en flock stjärtmes och den lugna förmiddagen blev lite småhektisk ett tag.

 

Slutspurten gjorde att vi till slut kom upp i 36 märkta fåglar och en kontroll. Merparten märktes sista timmen.

Dela detta

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar