Av Johan Karlsson

-

20 september, 2020

  • gransångare
  • ringmärkning
  • skopan

Två kvällar på Skopan

Redan förra helgen hade vi ambitionen att testa en kväll på Skopan, men regnet hindrade oss och det blev morgonmärkning både lördag och söndag istället.

 

Veckan som kom bjöd på mer uppehållsväder och på onsdag eftermiddag gav sig Erik och Ylva ut för att få till en kvällsmärkning. Vid halv fem fick de sällskap av Johan och Benjamin och ytterligare en stund senare anslöt Niclas.

 

Onsdag kväll

Även om det var uppehållsväder, så missade vi en annan detalj i väderprognosen. Det blåste hårt och ytterst få fåglar var i rörelse. Endast de arter som rör sig i undervegitation var i farten. Rödhake och gärdsmyg och hela märkningen resulterade i att endast 5 fåglar märktes och kontrollerades. 2 rödhakar och 3 gärdsmygar.

 

Lördag kväll

Mot helgen mojnade vinden och solen sken från en klarblå himmel. Vi hade dagen innan annonserat på Facebook att vi skulle ringmärka och bjöd in allmänheten. 18 glada och nyfikna besökare kom förbi och tittade på vår verksamhet.

 

En relativt god start, men våra nät som brukar ge mest fågel hamnade snabbt i skugga och levererade inte så mycket. Däremot var det ofta fågel i näten ute på själva Skopan.

 

Foto: Christina Bredin

När besöksantalet var som störst var tyvärr fågelantalet som lägst och två nätrundor på raken blev tomma. Tack och lov kom det igång lite igen och alla som ville fick testa att hålla och släppa fåglar.

 

Det mörknar snabbt så fort solen går ner och vid kl 19 var det slut för dagen. Totalt 20 fåglar. 12 nymärkningar och 8 kontroller.

 

Inga nya arter fångades, men nu börjar lövsångarna ta slut och gransångarna ta över. Nu hoppas vi på bra sträckväder norrifrån och sämre sträckväder söderut så att det blir ett litet stopp här i Mälardalen till helgen.

 

 

Dela detta

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar