Av Johan Karlsson

-

18 juli, 2020

  • arboga
  • brednäbbad simsnäppa
  • hjälmaren
  • rariteter

Brednäbbad simsnäppa i Hjälmaren

När vi skrev om fyndet av tjockfot så skrev vi också om att en brednäbbad simsnäppa upptäckts i den västmanländska delen av Hjälmaren samma dag. Vi spekulerade då i att den kanske inte skulle ses av så många, men den stannade kvar och båtägare i Hästnäs utanför Arboga har hjälpt kryssglada fågelskådare att ta sig ut till Nyckelgrundet där fågeln håller till.

 

Brednäbbad simsnäppa är en långflyttande arktisk art som häckar i en cirkel längs den hela den arktiska kusten. Simsnäpporna har fått sitt namn av att de simmar i vattnet och deras speciella teknik att födosöka genom att simma i en cirkel och röra upp smådjur som de sedan kan fånga.

 

De har omvända könsroller. Honorna är de färggranna och största fåglarna och efter att de lagt äggen så lämnar de över till hanarna att ruva och ta hand om ungarna.

 

De är som nämndes riktiga långflyttare och deras övervintringsområde ligger på södra halvklotet längs Afrikas och sydamerikas kuster.

 

I Sverige är den en sällsynt, men årlig gäst som rastar längs våra kuster. Framförallt på senhösten. Inlandsfynd är dock riktigt ovanliga och i Västmanland har den bara observerats en gång tidigare, så det är två riktiga blockers* som nu förgyllt tillvaron för skådare med ambitioner att se så många arter som möjligt i Västmanland.

* En blocker är en fågel som få personer kryssat

Dela detta

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar