Av Johan Karlsson

-

19 juli, 2020

  • arboga
  • brednäbbad simsnäppa
  • hjälmaren
  • nyckelgrundet

Drömfynd på Hjälmaren

Jag sitter i soffan och äter fredagsgodis, lite däst och fortfarande smålycklig av eftersmaken på gårdagens tunga kryss på en tjockfot i Västmanländska Norsa utanför Köping, och funderar på om jag känner någon som har en båt.

 

Det har varit en väldigt bra fågelsommar i Västmanland med nämnde tjockfot och en ökenpipare vid Frövisjön på nationaldagen. Ändå är det inte slut på rariteter, för nu rapporteras även en brednäbbad simsnäppa ute på ett skär vid Nyckelgrundet ett par kilometer ut i Hjälmaren utanför Arboga. Därav kommer sig mina funderingar på båt, som jag snart överger till förmån för godis och TV. Det är då det plingar till i telefonen.

 

Jacob har fixat en båt. Det går en taxibåt från Lungers hamn, söder om Arboga klockan 07:00 imorgon bitti med destination Nyckelgrundet, och det finns en ledig plats, ifall jag är intresserad.

– Ja, tack! Jag ska bara ställa klockan.

 

 

Vi är sex glada skådare som samlas på avtalad plats lördagsmorgonen den 18/7 där vi träffar Thomas Andersson som har lovat att köra ut oss till fågeln. Thomas känner till vattnet härute väl tack vare sin taxibåtsverksamhet och att han fiskar där. Han är en av många lokala båtägare som hjälper entusiastiska skådare som oss själva att uppfylla en dröm. Nämligen att få se en brednäbbad simsnäppa, en art som många åker ända till Svalbard för att få se, här hemma i Västmanland.

 

Det tar ca en halvtimme att köra ut och vi kan säkerligen förvänta oss andra roliga arter utöver simsnäppan. De som varit med ett tag berättar att Nyckelgrundet tidigare har varit en frekvent besökt lokal av båtburna västmanlandskådare, bland annat känd för häckande skräntärnor.

 

 

Väl på plats får vi förutom skräntärnor, direkt syn på mängder av dvärgmåsar och svarttärnor som flyger runt skäret. Här finns redan en annan båt med bekanta skådare som skådar intensivt bland stenskärvorna. Snart får vi själva syn på huvudattraktionen och handkikarna byts ut mot kameror. Båten gungar betänkligt i vågorna när motorn slåss av och det är stundtals svårt att hålla fokus på fågeln som simmar bland stenarna, men vi driver närmare och närmare samtidigt som det smattrande ljudet från kamerorna tilltar.

 

Andra spännande arter som kustsnäppa, spovsnäppa och roskarl upptäcks på land, fast vi har liksom inte tid med dessa. En brednäbbad simsnäppa stundom simmar i vattnet och stundom putsar sig på stenarna mindre än tio meter ifrån oss när vi är som närmast. Minneskorten på våra kameror fylls med kort och våra näthinnor fylls med minnen.

 

När jag tittar upp mot hytten väntar vår skeppare tålmodigt på att vi ska se oss mätta, samtidigt som han håller koll på stenarna vi driver mellan. När vi skojar om att det är ena riktiga tokstollar han har skjutsat ut skrattar han och säger att han har sett värre. Han tycker att fågeln är fin och undrar om vi inte kan maila över någon av våra bilder till honom.

 

Det tycker jag är det minsta vi kan göra.

Text och Bild: Nori Ahari

Dela detta

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar