Av Johan Karlsson

-

5 oktober, 2020

 • big sit
 • Euro Birdwatch Day
 • EuroBirdwatch

Euro Birdwatch 2020 - resultat

Inget ont utan att det har något gott med sig. Covid19 har fått oss att tänka lite utanför vår bekvämlighetsbox och vi kan inte längre göra saker som vi alltid har gjort.

Euro Birdwatch är ett återkommande evenemang över hela Europa den första helgen i oktober, där BirdLIfe Europe uppmanar fågelföreningar och fågelskådare i hela Europa att ha evenemang där vi uppmärksammar flyttfåglar.

 

Vi har haft ett gemensamt arrangemang med Naturskolan i Asköviken i flera år med öppet hus och guidningar. Ett evenemang som vid vackert väder lockat hundratals besökare till fågleltornet och det har ofta varit ganska trångt.

Därför valde vi i år att inte ha något sådant evenemnag precis som vi inte hade något evenemang kring fågelskådningens dag på våren.

 

Istället valde vi att uppmana fågelfolk att sprida ut oss och räkna fåglar från olika platser runt om i Västmanland. Samtidigt gjorde vi en liten tävling av det, där kommuner kan tävla mot varandra, men också platser. Reglerna i tävlingen var ganska enkla. Håll dig på ett ställe under hela tiden och räkna arter därifrån. Det kunde vara ett fågeltorn en naturlig obsplats eller kanske tomten hemma. Runt 100 kvadratmeter skulle platsen vara.

 

Fyra kommuner blev representerade. Hallstahammar, Surahammar, Skinnskatteberg och Västerås. Från 7 platser räknades det. Totalt observerades 103 arter från dessa platser.

 

Bästa kommun delades mellan Surahammar och Västerås där 79 arter observerades. Hur vi ska hantera ett oavgjort resultat har vi tyvärr inte diskuterat. Å ena sidan representerades Surahammar av endast en obsplats vilket är imponerande, men å andra sidan var ett mål med evenemanget att sprida ut oss vilket Västeråsarna gjorde med 4 platser.

 

Vi får låta årets kommunkamp vara oavgjord och ta fram en ny regel till nästa år.

 

 

Vid Hamre våtmark deltog också våra Unga fågelskådare i Ungdomsskådarnas nationella Big Sit och representerades av Benjamin Rodling och Petter Sahlström. Hur deras 60 arter står sig nationellt återstår att se när resultatet från den tävlingen kommer.

 

Resultat

Kommunligan

 • Surahammar 79 arter
 • Västerås 79 arter
 • Hallstahammar 60 arter
 • Skinnskatteberg 45 arter

 

Observationsplatsligan

 • Gnientornet 79 arter
 • Billingen 60 arter
 • Rudöklippan 60 arter
 • Hamre våtmark 60 arter
 • Frövisjön 27 arter
 • Trådarängarna 16 arter

 

Euro Birdwatch 2021

Att sprida ut oss och räkna fåglar tycker vi var ett lyckat drag. Med hjälp av olika lokala larm och rapportsystem kunde vi vara på tårna och hålla koll på exempelvis sträckande gåsflockar som rörde sig i sydvästlig riktning över landskapet.

 

Redan förra året gjorde Ralf Lundmark ett försök att uppmana oss andra att sprida ut oss under denna helg och vi hoppas verkligen att detta kan bli en ny tradition och att vi kan bredda oss ännu mer så att vi verkligen täcker hela landskapet.

 

Att gå tillbaka till gamla arrangemang kring Euro Birdwatch ser vi inte som något hinder utan detta kommer mycket väl att kunna kombineras med öppna guidningar, så boka gärna in den första helgen i oktober 2021 redan nu, och representerar du en lokal fågel- eller naturklubb, för gärna in Euro Birdwatch i ert program.

 

Dela detta

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar