Av Christina Bredin

-

28 februari, 2019

Orre – nr 46 av de 50 vanligaste i Västmanland

En tidig vårmorgon i skogen bubblar det från mossen.  Orrspelet är i gång. Orren spelar vanligen på öppna ytor som intensivast under april månad på mossar, frusna sjöar eller hyggen. Det bästa sättet att uppleva ett orrspel är att ge sig ut på kvällen till en orrkoja eller gömsle och tillbringa natten där. Då är man på plats när tuppparna flyger in till spelplatsen på morgonen medan det fortfarande är mörkt.

 

Orrspelet kulminerar under de så kallade ”hönsveckorna”. Under den knappt tre veckor långa perioden besöker traktens hönor spelplatsen för att para sig. Varje tupp hävdar under spelet ett revir. Detta betyder att han varje morgon försvarar samma lilla yta mot andra tuppar. I spelet pucklar tupparna på varandra med vingarna, men det är mera en styrkedemonstration än ett slagsmål. Spelet inleds med upprepade blåsande ”tjoo-yysch” som snart övergår i kuttrandet. Även hönorna infinner sig på lekplatsen, men de håller sig mera i skymundan och uppsöks av de segrande tupparna. De fåtaliga centrala tupparna står för det stora flertalet av parningarna. I trädtopparna sitter ofta ”skvaltorrarna” det vill säga ettåriga orrtuppar som spelar ensamma, långt från spelplatsen.

 

Orrspelens storlek varierar starkt. Vanligtvis besöks ett spel av mellan fem och tio tuppar, men små lekar dominerar i antal. Tiden som tillbringas på spelplatsen varierar kraftigt under olika delar av året. Som mest spelar vissa tuppar mer än sex timmar under hönsveckorna mot bara några minuter på morgonen under vintern.

 

Efter spelperioden har tupparna gått ner i vikt och måste börja äta upp sig igen. Hönorna däremot har ätit sig feta under vintern för att klara tre veckors ruvning och sen matning av ungarna, som de får klara av på egen hand. Boet placerar orrhönan på marken och ungarna lever först av insekter, senare är basfödan bär och knoppar.

 

På grund av sitt välsmakande kött räknas orren som ett värdefullt villebråd. I mitten på 1940-talet fanns det gott om orre. Omkring 120.000 orrar sköts då årligen. Sen dess har antalen sjunkit och avskjutningen har därför också minskat. Numera skjuts ca 18.000 orrar varje år för att hamna i en gryta. Det finns orre i hela Sverige från det Sydsvenska höglandet ända upp i fjällens björkzon. Därutöver påträffas den i skärgården.

 

Det är välbekant, att tjäder och orre under senare år visat påtaglig nedgång. Emellertid vill det synas som om orren rätt väl hållit sin stam i trakten. En skogshuggare har uppgivit att man vid Gäsjö, Norberg under 1954 och 1955 kunde finna spelplatser med 30 à 35 orrar.” (Bengt H. Girell 1958).

 

Här kan du titta på orrspel: https://www.youtube.com/watch?v=RVOqfECD8DI

 

Orrhöna. 

 

Presenterad av Christina Bredin

Foto: Lennart Waara

Dela detta
sv_SESwedish