Av Johan Karlsson

-

6 maj, 2019

  • doppingar
  • hornborgasjön
  • tranor

Med VOF till Hornborgasjön

Hornborgasjön är mest känd för trandansen på våren. När vårt gäng, bestående av 10 skådare begav oss iväg från Västerås till Västergötland för att möta upp ytterligare två personer på plats visste vi att tranornas dans i stort sett redan var förbi. Som tur är kan man hitta mängder av andra fågelarter i naturreservatet.

Redan några kilometer innan ankomst hittade vi en av dagens höjdpunkter. En brun glada upptäcktes från bilen cirklande över ängarna. Vi stannade för att titta och följde den i våra kikare tills den hade förvandlats till en liten prick på himlen.

Fågeludden

Den korta sträckan från bilparkeringen till Naturum bjöd på flera årskryss för många av oss. Svalor av olika slag, både ladusvala och hussvala flög runt spången. Brunänder och gråhakedoppingar simmade i vattnet och sävsångare sjöng i vassen. Senare upptäcktes även en backsvala.

Foto: Nori Ahari

Från fågeltornet på fågeludden kunde vi upptäcka en svårsedd bergand, svarthakedopping och salskrakar. Vi kunde också njuta av en fantastisk utsikt i det soliga men blåsiga vädret. I området kring fågeludden finns också flera gömslen som gärna utnyttjades av de fotointresserade i sällskapet.

Trandansen

Efter att ha ätit lunch bar det iväg till Trandansen där bara ett fåtal eftersläntrande tranor kunde ses. Däremot fanns det gott om änder och vadare att njuta av.

Foto: Niclas Lignell

Efter att ha skådat oss mätta drog vi vidare till ett vindpinat fågeltorn vid sjöns utlopp. Trots kraftigt blåst i det något rangliga och överbefolkade tornet kunde några ihärdiga skådare i sällskapet rota fram en svarthalsad dopping som gladde gänget. På väg tillbaka till bilarna flög dessutom ett par gravänder över våra huvuden.

Höjentorp

Dagen avslutades på en otroligt naturskön park kring Höjentorps slottsruin där flera vårfåglar som svarthätta och svartvit flugsnappare underhöll med vacker sång. Även dessa årskryss för många av oss.

Foto: Peter Josefsson

Lagom när vi sätter oss i bilarna för hemfärd börjar ett, efter en lång period av torka efterlängtad vårregn att strila ner. Ett i mitt tycke perfekt sätt att avsluta en dag där våren möttes upp.

Som vanligt en fantastiskt trevlig utflykt som bjöd på många årskryss och tillfälle att åter få umgås med goda vänner. Med andra ord efterlängtade återseenden som värmde hjärtat, både med bevingade och icke bevingade vänner.

Text: Nori Ahari

Dela detta

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar