Av Johan Karlsson

-

6 september, 2019

  • aftonfalk

Aftonfalkar i mängder

Just nu har vi rekordmånga fynd av aftonfalk i Västmanland. Under hösten har det observerats aftonfalk från Sävenfors, Hällefors i väster till Orresta, Västerås i öster, och från Björksta, Fagersta i norr till Spikskär, Kungsör i söder har vi de senaste veckorna formligen invaderats av unga aftonfalkar.

 

Tidigare fynd

Fram till och med 2018 hade aftonfalk observerats 76 gånger i Västmanland. Merparten av dessa observationer har varit vårfynd mellan 1976-2018. De allra flesta fynden har också rört sig om ensamma individer. Endast 7 fynd i artportalen har rört sig om fler fåglar och tre av dessa fynd rör sig med största sannolikhet om samma fåglar som andra rapporter. Så totalt 4 gånger har det setts fler än en fågel samtidigt i Västmanland.

 

Höstens fynd

Fyndbilden i år är unik på många sätt. Det är höstfynd och på flertalet platser är det flera fåglar som håller ihop i där de rastar och födosöker.

Höstens första fynd gjordes i Fagersta den 4 augusti. Därefter dröjde det hela augusti innan den riktiga invasionen slog till och pålästa fågelskådare med BirdAlarm var förvarnade. Den 28 augusti hade hela 15 unga aftonfalkar rastat på Ölands norra udde och fler kustfynd hade gjorts.

Fredag den 30 augusti kom första fyndet i Västmanland. En individ i Asköviken, Västerås. Vid Gnien i Ramnäs hittades två individer och vid Saxhyttefallet i Hällefors en individ. På lördag den 31 augusti hittades ytterligare en individ i Asköviken, två individer vid Spikskär i Kungsör. Sedan fortsatte det under söndagen då hela tre individer upptäcktes vid Bocksjön utanför Tortuna, Västerås och vid Kvarnbro i Romfartuna, Västerås upptäcktes ytterligare en som blev två lite senare under dagen.

 

Foto: Håkan Olsson

 

Fyndet vid Kvarnbro har, kanske på grund av sin närhet till Västerås bevakats flitigt och för varje dag har det upptäckts fler och fler aftonfalkar där. Som mest har 5 individer iakttagits samtidigt vilket är nytt Västmanländskt rekord.

Gemensamt för alla fynd är att det rör sig om unga fåglar. Inga adulta fåglar har rapporterats vilket är ganska normalt för höstfynd. Det onormala i år är mängden individer.

 

Troligtvis 10-15 individer, kanske fler

Exakta siffror för årets fynd av aftonfalk i Västmanland kommer i fågelrapporten som sammanställs när året är slut, men en liten enklare sammanställning baserad på fynd i artportalen presenterar vi här.

Alla fynd rör rastande eller födosökande fåglar från den 30 augusti till och med den 6 september 2019.

 

Asköviken, Västerås 2 individer
Gnien, Surahammar 2 individer
Saxhyttefallet, Hällefors 1 individ
Spikskär, Kungsör 2 individer
Bocksjön, Västerås 3 individer
Kvarnbro, Västerås 5 individer
Orresta, Västerås 1 individ
Valla, Köping 1 individ
Sävenfors, Hällefors 1 individ
Frövisjön, Västerås 1 individ

 

Denna lista är alltså ytterst preliminär och långt ifrån statistiskt säker. Alla fynd ska granskas av vår regionala rapportkommité och vissa fynd kan saknas på grund av att de ännu inte rapporterats eller på grund av att vi missat dem när vi söker i artportalen.

Den är bara avsedd att illustrera den just nu pågående invasionen av aftonfalk vi upplever i Sverige och Västmanland.

 

Utöver detta har det observerats sträckande unga aftonfalkar i Fagersta, Skinnskatteberg och Surahammars kommuner.

 

Källor: Artportalen och Västmanlands Fåglar

 

Text: Johan Karlsson
Foto: Jörgen Lindberg och Håkan Olsson

Dela detta

Kommentarer

  1. Hej!
    I våras flyttade ett tornfalkspar in i ett skatbo i en gran vid en fastighet nära Bocksjön. De tvingade skatorna att flytta. Resultatet blev tre ungar. De brukade övningsflyga i området runt Bocksjön. Kan det vara de som någon sett?
    Mvh
    Anders.

    Skrivet av Anders.A den 2019-09-27.

  2. Vid Bocksjön observerades flera tornfalkar samtidigt som de tre aftonfalkarna var där. Så om du menar att någon råkat förväxla dem så är det inte så då jag själv var där strax efter att de upptäcktes och då hade vi minst 3-4 tornfalkar där samtidigt.

    Visst finns det en viss förväxlingsrisk mellan dessa arter, men för vana fågelskådare skiljer de sig åt både utseendemässigt och i beteende när de födosöker.

    mvh
    Johan

    Skrivet av Johan Karlsson den 2019-10-03.

Det går för tillfället inte att kommentera på detta inlägg.

sv_SESwedish