Samråd om skydd av lappugglans häcknings- och jaktområde vid Slagårda
Samråd den 9 december mellan Sveaskog och VOF i enlighet med överenskommelsen om skydd av lappugglans häcknings- och jaktområde.
Från Sveaskog deltog: Jan Karlström, områdesansvarig och Emelie Lindkvist, miljö och naturvårdsspecialist.
Som representant för VOF deltog: Lennart Waara.
Slagårda-området har i höst drabbats av ett förnyat större angrepp av granbarkborre. Angreppet och skyddsåtgärderna berör det område som skyddats för lappugglan i den tidigare slutna överenskommelsen mellan VOF och Sveaskog. Enligt överenskommelsen krävs samråd innan Sveaskog kan vidta avverkningsåtgärder. Det krävs också beslut av Skogsstyrelsen.
Det nya angreppet omfattar 3 hektar och utmärks av området markerat med orange och A på bifogade karta. Skogen på båda sidor om området A utgöres av yngre granskog som har god resistens mot angrepp av granbarkborre. Den skog som riskerar att angripas är äldre avverkningsfärdig granskog inom området B och C.
Det absoluta miniområde som måste avverkas omfattar ca 4 hektar och omfattas av områdena A och B på kartan. Vid avverkning sparas döda träd – som barkborren redan lämnat – och andra gamla döda träd liksom naturvårdsmässigt värdefulla träd.
Sannolikt kommer miniområdet A och B inte att räcka för att skydda skogen i norr från spridning av granbarkborreangreppet. Skogen på andra sidan vägen med andra ägare kan också hotas. För att säkra ett stopp för spridning av barkborreangreppet kan också område C komma att avverkas, dvs sammanlagt 8 hektar.
Risken är annars att situationen vid Slagårda övergår till ett ”bekämpningsområde.” I korthet innebär det att man skapar en organisation liknande den vid de stora skogsbränderna för att ”föra bekämpningskrig” mot granbarkborren. Det sker redan idag på flera håll i södra Sverige.
För alla oss som värnar lappugglans kärnområde är detta naturligtvis mycket kärva och svårsmälta besked. Men som fågelvänner måste vi också vara beredda att acceptera och ta hänsyn till att värdefull skog och skogsvärden förstörs i så liten omfattning som möjligt. Det är också i naturvårdens och lappugglans intresse.
Surahammar den 10 december 2019
Lennart Waara