Av Christina Bredin

-

5 december, 2019

Talgoxe - nr 5 av de vanligaste häckfåglarna i Västmanland

Talgoxens sång är den första fågelsång man hör på det nya året, ibland redan på vintern om det är en solig dag. Ett kraftigt klingande ti-ti-ty, ti-ti-ty eller bara ti-ty, ti-y, ti-ty. Talgoxe – ett märkligt namn. En förklaring till namnet är att den är glupsk som en oxe och förtjust i talg. Talgoxen är lätt att känna igen med sitt svartvita huvud, sin gröna rygg och en svart ”slips” över den gula buken. Hanar har bredare svart slips och den gula nyansen på buken är mer intensiv än hos honor.

 

Talgoxen, som är den största av mesarna i Europa,  finns i skogar, parker och trädgårdar över hela landet. Liksom andra mesar häckar den i håligheter i träd men flyttar gärna in i fågelholkar. Talgoxen är i huvudsak en stannfågel men kan flytta kortare sträckor om det blir brist på föda. Vissa höstar kommer stora mängder talgoxar från Ryssland över Östersjön.

 

Det är inte svår att få en talgoxe så tam att den äter ur handen. Och har man väl fått den handtam och vant den att få mat regelbundet, kan man få den att komma när man visslar. Vid fågelbordet är talgoxen en trogen besökare.

 

Forskning & Framsteg skriver i en intressant studie om den smarta talgoxen. https://fof.se/tidning/2015/6/artikel/var-smarta-smafagel.

 

Lyssna på talgoxen här.

 

Presenterad av Christina Bredin

 

 

 

 

 

Dela detta
sv_SESwedish