Av Christina Bredin

-

12 december, 2019

Mindre korsnäbb - nr 50 av de vanligaste i Västmanland

Mindre korsnäbb tog plats i mitt medvetande när jag för fem år sedan börjad skåda ”på riktigt”.

Jag hade ingen aning om att de fanns så nära mig. När jag väl lärt mig deras läte och var de gärna håller till så hör och ser jag ofta dessa härliga fåglar. Framförallt när granarna bär rikligt med kottar. Deras metalliska kippande hörs tydligt när de flyger bland granarna strax utanför tomten för att hitta de bästa kottarna.

 

Den mindre korsnäbbens hane har sin vackra roströda dräkt och honan försvinner med sina gröna nyanser bland trädens grenar. När de hittar en fin kotte hörs tydligt hur de angriper den för att hitta de näringsrika fröna. Det riktigt ”smaskar” och när de är klara så hör man hur kotten faller ner på marken. När de sitter och äter är det ofta så man upptäcker att det finns korsnäbb i närheten. Deras korsade näbb är ett utmärkt verktyg för att få fram det goda. De föredrar gran men man finner dem också i tall och lärkträd.

 

Mindre korsnäbb är en kraftigt byggd fink och deras längd är ca 15-17 cm. De lockar ofta och man hör ett metalliskt och ljudligt glipp-glipp-glipp eller ett hårdare kipp.

 

De häckar oftast på vintern eller tidig vår och boet placeras högt upp i en gran. Det är gjort av ris, strån, fjädrar och djurhår. Honan lägger tre-fem ägg som är vita med bruna fläckar. De ruvar i 14-16 dagar och ungarna blir flygfärdiga efter ca två veckor.

De kan utanför häckningssäsong ofta ses tillsammans med större korsnäbb och vissa år även med bändelkorsnäbb.

 

Mindre korsnäbb har stor utbredning och finns i Europa, Asien, Nordamerika, Centralamerika och Nordafrika. Arten är stabil och anses livskraftig. Bara i Europa räknar man med att det finns 5 800 000 – 13 000 000 häckande par.

Det är Medelpads landskapsfågel.

 

Lyssna på mindre korsnäbb här.

 

Presenterad av Marjatta Ericson

Dela detta

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar