Av Johan Karlsson

-

25 januari, 2020

  • exkursion
  • råstasjön
  • unga fågelskådare

Unga fågelskådare till Råstasjön

Råstasjön i Solna och Lötsjön i Sundbyberg är ett lättillgängligt fågelmål nu på vintern. Normala vintrar drar dessa sjöar till sig fåglar som annars kan vara lite svåra att få syn på vintertid. Promenadstigar precis i strandkanterna gör också att fåglarna blir vana med mycket folk och därför också ganska oskygga.

Årets vinter är dock inte som alla andra vintrar och med öppet vatten på hela sjöarna blev det förvisso mer fågel än vanligt, men de höll sig också på längre avstånd.

4 ungdomar med lite vuxet sällskap gav sig iväg i morse och hade siktet inställt på Lötsjö kapell där vi parkerade våra bilar.

Lötsjön som har lite mer karaktär av parkdamm bjöd inte på några större överaskningar. Gräsänder, kanadagäss och några viggar i vattnet. Lite mer spännande var det att hålla öron och ögon öppna i träden. Ganska snabbt upptäcktes en rödhake som till och med bjöd på lite sång i solen. Vid sjöns östra strand mot Golfängarna fick vi höra en mindre hackspett. Trots idoga försök att hitta den på öarna i sjön vi hörde den ifrån lyckades vi inte. Desto bättre gick det att hitta gärdsmygen som smackade i vassruggen.

Vi hade givetvis hållit koll på artportalen inför vår exkursion och när vi styrde mot Råstasjön var det snatterand som var målarten vi ville hitta. Det var ganska enkelt även om de höll till en bit ut i sjön.

Rörhöna, sothöna, gråhäger, knölsvan, grågås, kanadagås och vigg kunde också snabbt räknas in bland de arter vi hittade.

Nu gick vi mot matningen längs den norra stranden där vi hade som ambition att hitta bofink. Koltrast i stora mängder och blåmes hittade vi direkt. Bofinken höll sig i utkanten av matningen och till slut kunde vi räkna in 3 individer. 2 oskygga rödhakar tog också för sig vid matningen och strax intill kunde vi höra en gärdsmyg sjunga.

Nu fick det bli en fika. Vi sökte upp ett bord intill stranden och dukade upp vårt fika och genast blev vi belägrade av kanadagäss, gräsänder och en mycket närgången knölsvan.

På tillbakavägen besökte vi ytterligare en matning där vi kunde hitta pilfink och steglits och sen la vi lite tid på att spana ut över sjön när vi inte hade motljus längs den södra stranden. Vigg, storskarv och sothönor dominerade, men också snatterand och så alla gräsänder förstås.

En mycket givande dag i trevligt sällskap.

Dela detta

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar