Av Christina Bredin

-

20 november, 2019

Trädkrypare - nr 13 av de vanligaste i Västmanland

Varje år är det lika roligt att vid en vintermatning sitta och vänta på det karakteristiska höga ringandet och sen få se en trädkrypare landa på en stam och sedan göra sin tur uppåt och runt stammen ivrigt sökande efter godsaker. Har någon människa dessutom kletat dit lite matfett har trädkryparen funnit en skatt. Under förra sommaren hade vi glädjen att få följa häckning av trädkrypare från uteplatsen och dagligen såg vi sedan ungarna öva födosökande på tomtens ekar och höra deras livliga fina sissande.

 

Så här skriver Erik Rosenberg om trädkryparen; ”Han hör till de minsta fåglarna, har ryggen färgad som en barkbit, buken som vitt porslin, hans näbb är fin och bågböjd. Hans uppträdande är alltid så här; en liten fågel skymtar till i luften och ögonblicket efter sitter han nära marken på en trädstam, där han genast börjar röra sig uppåt med små ryck i rätt hastig takt. Vid flyktigt påseende verkar han mera mus än fågel. Färden uppåt sker i spiral, går man alltför nära, så är den lille gynnaren alltid på frånsidan.”

Han lyckas verkligen pricka in trädkryparens beteende med ord. Det är alltid lika roligt att studera trädkryparens klätterteknik och se hur den använder sin elastiska stjärt som stöd.

Trädkryparen trivs i äldre skog med barrträd och ses också ofta i parker med gamla träd.

 

Boet placeras ofta i håligheter i träd och mellan lös bark och ved på gamla träd. Boet fordras med mossa, ris och små barkbitar. Trädkryparen lägger 5-7 ägg. Äggen är vita med rödaktiga fläckar. Båda föräldrarna ruvar och det tar ca 14 dygn för äggen att kläckas. Detta gör att trädkryparen oftast hinner med två kullar.

 

Lyssna på trädkryparens läte här

 

Presenterad av Marjatta Ericson

 

Här finns alla 50 vanligaste fåglarna i Västmanand.

Dela detta
sv_SESwedish