Rödhake

Av Christina Bredin

-

5 september, 2019

Rödhake - nr 3 av de vanligaste i Västmanland

Rödhaken är liten, knubbig med orangerött bröst och pepparkornsögon.  Så här i slutet på sommaren hör man ofta rödhaken i skymningen då han hoppar omkring på marken och hans tick-ick-ick-ick ljuder. Han knäpper som när man man drar upp ett urverk.

 

Innan en rödhake intar ett nytt revir på våren börjar den sjunga lite lågmält undanskymt lågt ner i en buske. Låter ingen annan rödhake höra av sig avancerar den snabbt uppåt och så snart den kommit upp till trädtopparna så sjunger den för full hals och har då intagit reviret. Den hävdar sitt revir mycket aggressivt gentemot artfränder och andra fågelarter, och håller även revir vintertid som båda könen hävdar genom sång.

 

Rödhaken har en flöjtande, kvittrande sång under häckningssäsongen, då de ofta sjunger på kvällen och ibland in på natten. Nattlig sång förekommer bland rödhakar i stadsmiljöer på platser som är bullriga på dagen, vilket tyder på att de sjunger på natten för att det är tystare, och deras budskap kan spridas genom omgivningen tydligare. Rödhakens sång beskrivs ibland som en porlande bäck eller som porlande tonkaskader. Den har många klara toner med lika många tempoväxlingar.

 

Boet byggs ofta på marken under någon buske. När honan ruvar bruka hon ligga så att det röda bröstet inte ska synas och likadant är det när fåglarna inte häckar att om de ser exempelvis en hök i närheten så försöker de alltid att dölja det orangeröda bröstet för att undgå upptäckt.

 

På grund av rödhakens orädda närhet till människan och sitt väna utseende har den fått många positiva omskrivningar i folktro, sagor och legender. Ofta beskrivs den som lyckobringande, beskyddande och omhändertagande.

 

I en legend berättades att rödhaken närmade sig Jesus på korset, sorgset kvittrande. Med vingen torkade den bort tårarna från hans kinder och med näbben försökte den dra ut törnena ur hans panna. Då föll en bloddroppe ned på rödhakens bröst och färgade dessa fjädrar för alltid röda. Jesus ska då ha sagt: Välsignad vare du! Varhelst du befinner dig ska glädje och lycka följa dig. Blå som himmeln skall dina ägg vara och hädanefter ska du vara Guds egen fågel.

 

Lyssna på rödhakens sång.

 

Presenterad av Christina Bredin

Dela detta

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar