Av Christina Bredin

-

17 mars, 2019

Rapport fjärde nattens Ugglelyssning

Förutsättningar: Smågnagarpopulatiorena kraschade under vårvintern 2018. Under vintern 2019 har det lokalt rapporterats om ganska mycket gnagarspår i markerna, däremot har det varit mycket svag ropaktivitet på ugglorna. Veckan innan ugglelyssningen har lågtrycken avlöst varandra med ömsom snö ömsom regn.

 

Natten mot söndag, första natten: Mulet och svaga Västvindar större delen av dagen innan. Kvällen blev bra med vindstilla, nollgradigt men mulet. Vid midnatt började vinden dra från SO. Ett omfattande lågtryck kom in över landskapet från SV under efternatten med regn eller kraftigt snöfall som följd.

Från lokalföreningarna: i Arboga Fågelklubb deltog 9 personer i ugglelyssningen under kvällen. Hedströmsdalens Ornitologiska förening arrangerade i Skinnsberg och där deltog 23 personer.

 

Natten mot måndag, andra natten: En byig SV-vind blåste och det regnade till och från under natten. Av erfarenhet ett väder som ugglorna sällan ropar i. Resultatet för natten var 6 ugglor (bara katt- och sparvugglor) mot 37 ugglor kvällen innan. Samtliga ugglor i tabellen är ropande fåglar. De som endast iakttagits har inte lagts in ännu.

 

Natten mot tisdag, tredje natten: Regn och snö föll hela dagen. Mot kvällen klarnade det upp från NV, en kall nordlig vind började blåsa och temperaturen sjönk under nollstrecket. Vid midnatt lugnade sig vinden en aning men ökade åter under efternatten. Åter en vädersituation som normalt inte lockar ugglorna att ropa.

63 ugglor efter tre nätter, där två av nätterna missgynnats av vädret.

 

Natten mot onsdag, fjärde natten. Vacker vårdag men kyligt, vinden mojnade mot kvällen och det blev en mycket fin ugglelyssnarkväll med fullmåne, ingen blåst och några minusgrader. Efter midnatt tilltog vinden igen från SV i samband med ett nytt lågtryck som kom in västerifrån.

Det finns vädret på kvällen gav också resultat, då vi nu har registrerat 113 ugglerevir hittills under veckan.

 

Sammanställning
Sören Larsson

 

Tabellen visar det preliminära resultatet efter fyra nättens lyssning under ugglelyssnarveckan i Västmanland 2019 (16/3-24/3).

Dela detta

Kommentarer

  1. Berguv hördes hoa kring 19.30-tiden vid Tistbrottet i Sala. Det är en gammal känd uvlokal.

    Skrivet av Anders Jägeberg den 19 mars, 2019.

  2. Upptäckte den här sidan först nu! Men i somras var jag ute på promenad i skogen i närheten av [lokal raderad] och plötsligt står jag öga mot öga med en Berguv!! Den satt en meter över marken på en stolpe, vi var max 10 meter från varandra. Den satt kvar ca 30 sek, innan den vände sig från mig och sakta flög iväg på den stig som jag själv vandrade på. Den gled nästan ljudlöst bort från mig. En magisk upplevelse!

    Skrivet av Anna-Lena Börjesson den 28 februari, 2020.

Skriv en kommentar