Av Johan Karlsson

-

16 maj, 2020

  • Fåglar
  • ringmärkning

Premiär för ringmärkning

Under hösten 2019 tog vi beslut om att ta upp ringmärkning i vår verksamhet. Niclas Lignell som tidigare deltagit och ringmärkt på flera CES-märkningar är projektledare och har under vintern och våren varit i kontakt med Västerås stad för en plats att återuppta CES-märkning i Västerås.

 

Tanken är att vi genom den ska bygga upp erfarenhet och utbilda fler att hantera ringmärkning och på så sätt kunna bistå och hjälpa fler ringmärkare i regionen. Både rent personellt med assistenter och volontärer, men också med erfarenhet och kontakter.

 

Under veckan som gått blev en plats klar för ringmärkning och under dagen idag var 8 personer på plats och iordningställde märkplatsen. Vi röjde nätgator och satte upp nätstolpar.

 

 

Allt eftersom våra nät kom upp så lät vi dem sitta kvar och arbetet övergick på så sätt successivt till att bli vårt första ringmärkning för sässongen.

 

Innan vi hunnit få upp det sista nätet så hade vi också vår första fågel. En rödhake och sen trillade fåglarna in under den närmsta timmen. Efter det tilltog tyvärr vinden och det blev lite mindre aktivitet på både fåglar och för oss.

 

Kvällens resultat blev 6 fåglar och 4 arter.

  • Rödhake 2
  • Koltrast 2
  • Taltrast
  • Trädkrypare

 

Nu kommer vi att ringmärka runt den 5:e, 15:e och 25:e varje månad till och med augusti. När vi blivit lite mer varma i kläderna och fått rutiner och vår organisation kring detta på plats kommer vi att bjuda in till en mer publik ringmärkning där man kan få se hur det går till och ställa frågor till oss.

 

Vårt mål är också att kunna erbjuda en ringmärkarassistentkurs, men det kanske inte blir förrän till nästa år.

 

För den som har erfarenhet av ringmärkning sedan tidigare och vill vara med och hjälpa till går det bra att kontakta Niclas Lignell eller Johan Karlsson.

 

Dela detta

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar