Preliminärt resultat av Uggleveckan 2018
Förutsättningar: Under januari och februari var det rikt med smågnagarspår i snön. Vart efter att snötäcket blev djupare (mellan 50-60 cm i skogslandet och Bergslagen) minskade också spårlöporna uppe på snön. I samband med blötsnö den 8-9 mars och kyla därpå bildades skare och förekomsten av smågnagare kunde inte följas längre. Det djupa snötäcket i skogslandet och Bergslagen bör försvåra för ugglorna att nå sina bytesdjur.
Natten mot söndag, första natten: En vacker vårvinterdag men med minusgrader hela dagen, följdes av snabbt sjuknade temperatur efter solnedgången. I skogslandet var det redan kl 20 mellan 10-15 minusgrader. Dagens väder lockade ut många ugglelyssnare under den första kvällen men kylan hämmade troligtvis ugglorna att ropa.
Nämnvärt är att en jorduggla sågs under dagtid. Den är med i tabellen. Övriga ugglor är ropande fåglar men rop aktiviteten var ganska sporadiskt.
Natten mot måndag, andra natten: Åter en fin vårvinterdag men nu sjönk temperaturen endast till 2-3 minusgrader under kvällen. Vinden var svag från NV och en molnbank låg över landskapets nordöstra delar. En bra kväll för ugglelyssning.
En lappuggla och en sparvuggla hittades på ljusa delen av dygnet födosökande. Dessa finns med i tabellen.
Natten mot tisdag, tredje natten: En fin vårdag med friska V-vindar. Kvällen och natten bjöd ugglelyssnarna på behaglig temperatur, endast någon minusgrad och en stjärnklar himmel. Vinden vred upp mot NV och blev störande för ugglelyssnare.
En hökuggla hittades på dagtid och finns med i tabellen. Fortfarande har det inte kommit igång riktigt med ugglornas rop aktiviteten vilket kanske beror på låga temperaturer och vindar.
Från landskapets västra delar kan meddelas att det är oväntat tyst i ugglemarkerna. Anledningen tros vara att i början av månaden föll regn över området och det frös sedan till hård skare. Vilket kan innebära att fåglarna drabbas av födobrist. Två hårt medtagna kattugglor har också hittats i t.ex. Nora.
Natten mot onsdag, fjärde natten: Mot kvällen mojnade vinden och vi fick den vädermässigt bästa ugglelyssnarkvällen hittills under veckan. I stort sett vindstilla, stjärnklart och en månskärva som höll sig upp till ca kl 22. Vid den tidpunkten började vinden dra från NV och en molnbank kom in nordväst ifrån.
Vi har med denna natt 107 ugglor rapporterade i landskapet hittills.
Ytterligare en “daguggla” hittades och det var en slaguggla. Fynd av ugglor ute på dagtid indikerar oftast födobrist. Senaste dagarnas töväder och kalla nätter har gjort att även i landskapets östra delar är det nu besvärlig skare.
Natten mot torsdag, femte natten: Bra väderförhållanden hela natten för ugglelyssning. Efter ännu en fin vårdag mojnade vinden och det blåste svagt från V under förnatten och vred upp mot NV under efternatten. Molnfri himmel och som mest 5-6 minusgrader i Skogslandet. Tövädret under dagarna och kyla under natten har gjort att många skogsbilvägar inte är möjliga att åka bil på antingen för mycket snö eller annars bara is. Det blir i år stora skogsområden som inte kan avlyssnas p.g.a. snömängderna, speciellt i Skogslandet och Bergslagen. Från landskapets västra delar har det rapporterats att även dit ugglelyssnarna når är det alldeles tyst i skogarna.
Totalt 129 ugglor har hittills rapporterats under veckan.
Natten mot fredag, sjätte natten: Åter ett mycket bra ugglelyssnar väder. Plusgrader till ca kl 22. Därefter bara någon enstaka minusgrad. Lätta moln på himlen, lagom så att månen kunde lysa igenom och i stort sett vindstilla hela natten. Den milda kvällen verkar också satt fart på ugglorna. Under natten har det hört ytterligare 80 ugglor.
Totalt har nu 209 ugglor rapporterats under veckan. Jag vill nämna att kvalitetssäkringen av fynden ännu inte påbörjats. Totalsumman är alltså preliminär.
Natten mot lördagen, sjunde natten: Inledning av kvällen blåste svaga SV-vindar, himlen var till övervägande del mulen och någon plusgrader. Det var också bra aktivitet på ugglorna de två första kvällstimmarna. Därefter stannade uggleaktiviteten av nästan helt. Det var i samband med ordentligt ökande vind från SV och slöjmoln på himlen.
Vi har nu nått upp i rapporterade ugglor i samma nivå som året innan. Det är intressant med tanke på ovanligt lågt antal ugglor i västra delarna. Totalt har vi nu 267 ugglor rapporterade, när en natt och en kväll återstår.
Natten mot söndag, åttonde natten: En frisk byig SV-vind gjorde ugglelyssningen besvärlig främst under kvällen. Det var mulet hela natten. På morgonsidan mojnade vinden något.
Söndagskvällen till kl 24:00: Efter en fin men blåsig vårdag mojnade vinden mot kvällen och det var bra förhållanden för ugglelyssning. Ca kl 21 vände vinden från SV till NO och tilltog i styrka samtidigt kom det in moln från öster. Det blev tyst i skogarna.
Som helhet har uggleveckan varit intressant med ganska bra med ugglor över vissa delar av landskapet och oväntat tyst i andra delar. Totalt har 351 ugglor registrerats i landskapet. Det kan komma in ytterligare ugglefynd som rapporteras sent och därför sänder jag ut en ny rapport om några dagar. Med tanke på att stora områden inte gått att besöka p.g.a. snömängderna, visar uggleveckan att det är ett bra uggleår i Västmanland 2018.
Resultatet är preliminärt, nu återstår att granska rapporterna och presentera materialet.
Tack till alla ugglelyssnare som varit ute och letat, upplevt och rapporterat.
Sammanställning
Sören Larsson
Statistik fördelat på arter och kommuner i en tabell hittar man på Uggleveckans projektsida