Av Johan Karlsson

-

6 juni, 2020

  • frövisjön
  • ökenpipare
  • rariteter

Ökenpipare i Frövisjön

Vid middagstid under nationaldagen kom det ett larm om en trolig mongolpipare eller ökenpipare i Frövisjön utanför Skultuna.

 

Det var nog en och annan fågelskådare som satte extra fart och kanske till och med lämnade nationaldagsmiddagen för att bege sig till platsen, för ganska snabbt kom kommentarer om att parkeringen var full och att man skulle parkera klokt vid sidan av vägen.

 

Foto: Joachim Karlsson

 

Fågeln flyttade sig sedan vidare ut på åkern mellan Frövisjön och Julpa, vilket var bättre ur ett coronaskådningsperspektiv, då det blir mindre trängsel och är lättare att sprida ut sig i dikeskanten.

 

Diskussionerna gick om det var en mongolpipare eller en ökenpipare. Ökenpiparen är större och kraftigare och framförallt näbben är en karaktär som är viktig att dokumentera. Mongolpiparen har en kort och kraftig näbb och ökenpiparen har en oproportioneligt lång och kraftig näbb.

 

Efter några turer fram och tillbaka fanns det tydliga bilder och fågeln kunde bestämmas till en ökenpipare, men många bilder ska analyseras och ses igenom, så det finns en viss risk att det kommer att ändras igen och bli en mongolpipare.

 

Första fyndet i Västmanland

Detta är det första fyndet av ökenpipare i Västmanland och det 20:e i Sverige, så det är en riktigt tung raritet som kom till oss på nationaldagen och stannar den kvar lär den locka fler besökare till Frövisjön. Tidigare har den setts på Öland (7), Halland (3), Skåne (3), Blekinge (2), Gotland (1), Småland (1), Södermanland (1) och Uppland (1). Antal fynd inom parentes.

 

Senaste fyndet i Sverige var vid Skatelövsfjorden i Småland 13-15 juli 2018.

 

Ökenpiparen häckar från Turkiet och österut mot Kina.

Dela detta
sv_SESwedish