Av Christina Bredin

-

26 december, 2019

Kungsfågel - nr 6 av de vanligaste i Västmanland

Kungsfågeln är Europas minsta fågel och väger bara fem gram. Den häckar främst i granskog och granblandad skog i hela landet förutom i fjällen och längst i norr. Födan består mestadels av små insekter och spindlar, och ibland av enstaka frön.

 

Kungsfågeln uppmärksammas främst på sitt tunna läte. Sången är ett högfrekvent sisisì-sisisì-sisisì-sisrì som varar i några sekunder. Locklätet är ett mycket tunt si, ibland upprepat flera gånger. Den håller ofta till i trädens yttersta grenar, där den kan hänga upp och ner eller ryttla i luften utanför grenarna. Arten är relativt oskygg fortsätter ofta med sitt födosökande även när den är iakttagen på nära håll.

 

Boet fästs på undersidan av en lång gren, ofta i en gran, och är runt med öppningen upptill. Det byggs av mossa och lav, fodras med fjädrar och hålls ihop av spindelväv. Honan lägger 9-11 ägg, som hon ruvar i 15 dagar. Äggen är beigeaktiga med små rödbruna fläckar och ca 13 mm långa och 9 mm breda. Ungarna stannar i boet i ca två veckor. Kungsfågeln får ofta två kullar, ibland med visst överlapp. Hanen tar då hand om den första kullen, medan honan påbörjar den andra kullen.

 

Lyssna här på kungsfågeln.

Här är länken till samtliga 50 fåglar som presenterats under jubileumsåret.

 

Presenterad av Christina Bredin

 

 

Dela detta

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar