Av Christina Bredin

-

21 februari, 2019

Grönfink - nr 18 av de 50 vanligaste i Västmanland

Tidig vår, och den sista snön har försvunnit för året. Dammet virvlar runt på gatan. Solen lyser på den klarblåa himlen. Du går ut på balkongen för att insupa vårens ankommande. Så flyger det ut något från ett högt träd. Flaxar runt med långsamma vingslag samtidigt som den sjunger ut en eurforisk kaskad av drillanden, visslanden, väsanden med mera. Så sätter sig den högst upp i trädet igen och fortsätter sin sång.

 

Ja, grönfinkens sång är ett kanske inte så välkänt men likväl efterlängtat vårtecken i fågelform. Detta syns också i fågelns latinska släktnamn Chloris som är namnet på den grekiska nymf som representerar våren. Finken har kallats gröning. Och gröna är de, men alla kanske inte är gröna, Vuxna hanar är klargröna med gula inslag på vingen och stjärten. Yngre hanar och honor är mer grönmurriga med nyanser av grått och brunt.

 

Trots att den är en vanlig fågel, så är den kanske inte så välkänd hos alla, eller åtminstone sparsamt omnämnd. Lite av ett klassiskt scenario, likt den hos lövsångare och trädpiplärka, och båda ligger på topp-10 listan som sveriges vanligaste fåglar. Att man är vanlig betyder inte alltid att den är framträdande för ögat, men när man lärt sig sången och locklätet, blir de avsevärt mer närvarande.

 

Grönfinken har idag problem med sjukdomar. 2008 fick svenska finkar gulknopp, ett virus som gör fågeln apatisk. När en resistens mot viruset och återhämtning sker får den som lever se.

 

Grönfinken lever i flera olika miljöer, allt från skogsbryn till hagmarker till trädgårdar.

 

Grönfinken är både flyttare och övervintrare. De som flyttar drar sig söderut till nordtyskland, vissa ända ner till sydvästeuropa, i oktober-november och kommer tillbaka i mars-april. De som stannar kvar lever av vinterståndare eller tar för sig vid fågelmatningar.

 

När det är dags för häckning bygger honan ett bo i form av en skål, bestående av mossa och kvistar. Det är fodrat med fjädrar och hår inuti. Det placeras vanligen i en enbuske eller gran. 5-6 ägg läggs och ruvas av honan i 13-14 dagar. Hanen matar under denna tid henne. Ungarna matas av båda föräldrarna och är kvar i boet i 13-14 dagar. 2-3 kullar hinner grönfinkarna med under sommarhalvåret.

 

Sången är en samling olika melodier som drillanden, visslingar, puttranden och väsningar. Locklätet är korta drillar och utdragna visslingar.

 

Lyssna på grönfinken här.

 

Presenterad av Filip Jansson

Dela detta
sv_SESwedish