Av Johan Karlsson

-

23 augusti, 2021

  • artportalen

Ny guide till Artportalen

I dagarna kommer vårt rapportnummer av tidningen Fåglar i Västmanland till våra medlemmars postlådor. Den innehåller årets fågelrapport som är baserad på det vi rapporterar på Artportalen.

 

Under sommaren har vi arbetat med en guide till hur man rapporterar på artportalen som från början var tänkt att inkluderas i vår tidning, men den lilla guiden växte under arbetets gång och därför tyckte vi att det passade bättre att publicera den här på hemsidan som en egen sektion.

 

Hur man rent tekniskt går till väga för att rapportera fåglar finns det redan fina guider till på Artportalen.se så det undviker vi i denna guide. Vi har istället valt att fokusera på syftet med att rapportera och vad man ska tänka på när man rapporterar.

 

Guiden är indelad i 4 olika delar som man kan återvända till om man undrar över något när man ska rapporter.
Förutsättningar kommer att ändras med tiden och nya verktyg kommer att tillkomma, så vi ser detta mer som ett levande dokument som ska följa med tiden.

 

Här nedan beskriver vi de fyra delarna lite kort med länkar till dem. Man hittar också till denna guide i menyn under Grupper och nätverk > Regionala rapportkommittén > Att rapportera på Artportalen

 

Artportalen och svensk fågelfauna

Artportalen är ett av flera verktyg för att bevaka svensk fågelfauna. Här hittar du information om vilka fler verktyg och metoder som finns, samt på vilket sätt Artportalen kompletterar dessa.

Hur rapporterar man

Här hittar man info om vilka olika verktyg som finns tillgängliga för att rapportera på artportalen. Det finns också en länk till Artportalens egna kom-igång-guider.

Att tänka på

När man väl kommit igång med att rapportera så finns det en del att tänka på. Här listar vi steg för steg de olika egenskaper man kan ange till ett fynd man rapporterar och vad man ska tänka på när man gör det.

Rapportera med häckningskriterier

Bland fyndegenskaper är aktivitet något som kan kännas komplicerat att välja och då framförallt de olika häckningskriterierna som finns med som aktivitet. Därför har vi ett eget dokument bara för det. Här listas alla häckningskriterier och hur man bör tänka kring dessa när man rapporterar.

Det finns också ett PDF-dokument med en artlista där vi angett vilken tid på året olika arter häckar här i Västmanland.
Gå vidare till denna del ->

 

Dela detta
sv_SESwedish