Här kan du läsa mer om vilka cookies som sätts.
Artiklar & Nyheter
28 mar 2021
Varför inte testa eko-skådning i vår
Påsken är äntligen här. För mig är det som en portal till sommarhalvåret. Det är också lite av en början…
Påsken är äntligen här. För mig är det som en portal till sommarhalvåret. Det är också lite av en början på några månaders högsäsong för oss fågelskådare. Kanske kan den här våren vara en tidpunkt för nya vanor? Möjligen börjar ni bli lite trötta på pekpinnar om att åka mindre bil för att rädda klimatet eller att träna mer…
Läs mer28 mar 2021
Ugglelyssnarveckan 2021 är igång – åttonde och sista natten.
Natten mot söndag, åttonde natten Åter en fin vårdag följdes av ett mindre lågtryck som kom in över landskapet mot…
Natten mot söndag, åttonde natten Åter en fin vårdag följdes av ett mindre lågtryck som kom in över landskapet mot kvällen. Efter att regnet upphört hade vinden avtagit och ugglorna blev aktiva igen. På morgonsidan kom ytterligare ett svagt lågtryck med regn in över området. Preliminärt har 292 ugglor noterats hittills vilket är något fler ugglor än de två föregående…
Läs mer19 mar 2021
Att lyssna på ugglor – Övriga ugglor
Utöver de ugglor som fått en egen presentation presenterar vi här nedan ytterligare två ugglor som ses regelbundet i Västmanland,…
Utöver de ugglor som fått en egen presentation presenterar vi här nedan ytterligare två ugglor som ses regelbundet i Västmanland, men som ej går att anse som häckfåglar här. Hökugglan är en dagaktiv fågel som häckar norrut i Sverige. Den flyttar söderut under vintern och ses regelbundet i Västmanland under vintrarna. I sällsynta fall stannar de kvar och…
Läs mer18 mar 2021
Att lyssna på ugglor – hornuggla
Hornugglan är en flyttfågel som flyttar söderut om vintern och återkommer tidigt på våren. I mitten av februari brukar de…
Hornugglan är en flyttfågel som flyttar söderut om vintern och återkommer tidigt på våren. I mitten av februari brukar de första rapporterna av arten dyka upp i Västmanland. Till skillnad från alla våra andra häckande ugglor trivs hornugglan inte i skogen utan detta är de öppna landskapens fågel som häckar på i skogsbryn och mindre dungar ii det mälardalska…
Läs mer17 mar 2021
Tygmärke med VOF-loggan
Nu kan du beställa VOF:s tygmärke med tofsmesen och sy på jackan, tröjan eller ryggsäcken. Märket är 8 cm i…
Nu kan du beställa VOF:s tygmärke med tofsmesen och sy på jackan, tröjan eller ryggsäcken. Märket är 8 cm i diameter och kan beställas hos vår kassör Per Hagström. Swisha 42 kr till honom så postar han ett kuvert med märket till dig. Glöm inte skriva din adress. VOF SWISH: 123 577 0318
Läs mer17 mar 2021
FIV nr 1 2021 har skickats ut
Första nummret i år av Fåglar i Västmanland landar i din postlåda denna vecka. Kungsörnen du ser på första sidan…
Första nummret i år av Fåglar i Västmanland landar i din postlåda denna vecka. Kungsörnen du ser på första sidan är fotad av Sami Rahkonen, en hängiven fågelfotograf i Hällefors. Inuti tidningen finns det en artikel om kungsörn. På baksidan har Pentti Korhonen i Fagersta bidragit med en bild på några snösparvar. Och inuti tidningen finns en kort berättelse om…
Läs mer17 mar 2021
Att lyssna på ugglor – lappuggla
Den mytiska stora grå som länge var en norrländsk fågel och endast undantagsvis sågs i Västmanland, oftast när det blev…
Den mytiska stora grå som länge var en norrländsk fågel och endast undantagsvis sågs i Västmanland, oftast när det blev ont om föda i norr. I början på 2000-talet skedde dock en förändring och lappugglan eteblerade sig som häckfågel och nu häckar någonstans mellan 12-25 par i Västmanland. Den häckar i tät barrskog i närheten av öppna fält…
Läs mer16 mar 2021
Inbjudan till VOF:s Påskrally 2021
Eftersom fågelskådning är en ypperlig sysselsättning som går lätt att utföra i dessa pandemitider så länge man väljer att utföra…
Eftersom fågelskådning är en ypperlig sysselsättning som går lätt att utföra i dessa pandemitider så länge man väljer att utföra den med folk man normalt träffar och håller avstånd så tänker vi fortsätta med förra årets succe att genomföra ett artrally under påskhelgen. Skåda enskilt och jämför dina artlistor med andra likasinnade digitalt. Det är ett individuellt artrally där…
Läs mer16 mar 2021
Att lyssna på ugglor – pärluggla
Tillsammans med kattugglan är pärlugglan Sveriges vanligaste uggla. Den är mer bunden till skog och blir vanligare längre norrut. I…
Tillsammans med kattugglan är pärlugglan Sveriges vanligaste uggla. Den är mer bunden till skog och blir vanligare längre norrut. I Västmanland förekommer de i skogstrakter och är vanligare i de skogsrika kommunerna i norra delarna av landskapet. Pärlugglan varierar kraftigt i antal, eller åtminstone i aktivitet från år till år. Vissa år hör vi knappt några pärlugglor alls för…
Läs mer15 mar 2021
Att lyssna på ugglor – kattuggla
Kattugglan är den mest spridda ugglan i Västmanland, den förekommer i hela landskapet i både skog och parker. De häckar…
Kattugglan är den mest spridda ugglan i Västmanland, den förekommer i hela landskapet i både skog och parker. De häckar gärna nära människan och förekommer även inne i städer och samhällen. Dess läte är väldigt karaktäristisk och går inte att ta fel på när man hör dem på nära håll. Är födotillgången god kan kattugglan gå till häckning tidigt…
Läs mer