Artiklar & Nyheter

30 maj 2019

Trädpiplärka – nr 4 av de vanligaste i Västmanland

För många förknippas nog trädpiplärkan med de torra och magra hällskogsmarkerna. Dess ljudliga strof uppbyggd av drillar och räckor av…

För många förknippas nog trädpiplärkan med de torra och magra hällskogsmarkerna. Dess ljudliga strof uppbyggd av drillar och räckor av upprepade toner kan dominera markerna och sjungs ofta flitigt en stor del av dagen. För mig som sträckfantast är det dock artens höstflyttning som är begivenheten. Att en fuktig och stilla augustimorgon höra trädpiplärkans genomträngande lockläte skvallrar om mörkare tiders…

Läs mer

23 maj 2019

Morkulla – nr 30 av de vanligaste i Västmanland

Vårkväll, och du befinner dig ute i skogen. Solen har precis gått ner bakom träden borta i vidderna. Det är…

Vårkväll, och du befinner dig ute i skogen. Solen har precis gått ner bakom träden borta i vidderna. Det är lite småkyligt, och du är glad över att du tog med de där tjockare vantarna. Det har nu blivit så mörkt att du nu nästan bara kan se konturerna av träden. De flesta fåglarna har slutat sjunga och lagt sig.…

Läs mer

16 maj 2019

Svartvit flugsnappare – nr 15 av de vanligaste i Västmanland

Början av maj, och våren är nu här på allvar. Skotten har slagit ut och det har blivit alltmer varmt.…

Början av maj, och våren är nu här på allvar. Skotten har slagit ut och det har blivit alltmer varmt. Du sitter på altanen denna soliga förmiddag och tittar ut över trädgården. Livet kan allt vara riktigt trevligt. Du lyssnar in fågelkören som blivit starkare och starkare för varje vecka. Koltrastarna och mesarna har nu fått sällskap av bofinkarnas smattrande…

Läs mer

11 maj 2019

VOF i Asköviken söndagar

Söndagar i maj och juni finns representanter för Västmanlands Ornitologiska Förening (VOF) i Asköviken för att kunna svara på frågor…

Söndagar i maj och juni finns representanter för Västmanlands Ornitologiska Förening (VOF) i Asköviken för att kunna svara på frågor om fåglar och sprida kunskap om våra aktiviteter. Man känner igen VOF:arna på de blå västarna och de finns vid Lövsta och tornet och Rastis. Vi hoppas att många passar på att fråga oss om fåglar.

Läs mer

9 maj 2019

Taltrast – nr 9 av de vanligaste i Västmanland

Taltrast (turdus philomelos)   Taltrasten är en av våra vanligare trastar, kanske rentav den vanligaste i landskapet och häckar allmänt…

Taltrast (turdus philomelos)   Taltrasten är en av våra vanligare trastar, kanske rentav den vanligaste i landskapet och häckar allmänt i skogsmark i hela Västmanland. Den förekommer i alla typer av skogsmiljöer men kanske särskilt barrskog. Födan består främst av insekter, mask och snäckor men på hösten äter den också gärna bär.  Det är en flyttfågel där de flesta individer…

Läs mer

6 maj 2019

Med VOF till Hornborgasjön

Hornborgasjön är mest känd för trandansen på våren. När vårt gäng, bestående av 10 skådare begav oss iväg från Västerås…

Hornborgasjön är mest känd för trandansen på våren. När vårt gäng, bestående av 10 skådare begav oss iväg från Västerås till Västergötland för att möta upp ytterligare två personer på plats visste vi att tranornas dans i stort sett redan var förbi. Som tur är kan man hitta mängder av andra fågelarter i naturreservatet. Redan några kilometer innan ankomst hittade…

Läs mer

5 maj 2019

Fågeltornskampen avgjord

Lördagen den 4 maj var det dags för årets upplaga av Fågeltornskampen. En tävling där man från ett och samma…

Lördagen den 4 maj var det dags för årets upplaga av Fågeltornskampen. En tävling där man från ett och samma torn ska se så många arter som möjligt mellan kl 05:00 och 13:00. Minst 2 personer ska se arten för att den ska räknas. Tävlingen startades av en tidning i Finland 1994. År 2000 tog BirdLife Finland över som arrangör…

Läs mer

3 maj 2019

Rödvingetrast – nr 21 av de vanligaste i Västmanland

Rödvingetrasten är den minsta av våra trastar. Den känns igen på de gräddvita ögonbrynsstrecken, den rödabruna färgen på sidorna och…

Rödvingetrasten är den minsta av våra trastar. Den känns igen på de gräddvita ögonbrynsstrecken, den rödabruna färgen på sidorna och under vingarna. Fågeln trivs i  buskvegetation och fri vidd. Boet byggs i skyddat läge på eller nära marken, gärna intill en trädstam eller i en buske.  Häckningen sker allmänt i Norrland men ganska sparsamt söderut.   I sydvästra delen av…

Läs mer

1 maj 2019

Bussutflykt till Tåkern

Årets 1-majutflykt gick till Tåkern med 17 förväntansfulla rapphönor som avreste med buss från Västerås kl 05.00. Många av deltagarna hade…

Årets 1-majutflykt gick till Tåkern med 17 förväntansfulla rapphönor som avreste med buss från Västerås kl 05.00. Många av deltagarna hade aldrig varit i Tåkern så vi såg fram emot en spännande dag. Efter tre timmar var vi framme vid vår första anhalt, Svälinge på norra sidan av sjön. Där möttes vi av ett tiotal Rapphönor från Östergötland som var våra…

Läs mer
sv_SESwedish