Nationalskådarveckan

Nationalskådarveckan består av två delarrangemang. Nationacykelrallyt och Nationalartbingo. Båda går i korthet ut på att skåda fågel och samla in pengar till fågelskydd.

 

Det är ett rikstäckande evenemang som arrangeras av Skådarhjälpen som skriver så här om sig själva.

 

”Två gånger om året slår vi våra kikare ihop och skådar för en bättre värld (och för att vi är så barnsligt förtjusta i att tävlingsskåda under ordnade former). I december skådar vi för en bättre mänsklighet tillsammans med Musikhjälpen under Musikhjälpenveckan, och i juni skådar vi på cykel eller till fots för en bättre fågelvärld i anslutning till Sveriges nationaldag. Alla är välkomna att vara med. Ju fler vi är, desto bättre!”

Under 9 dagar kring nationaldagen går Nationalcykelrallyt av stapeln. Som man hör på namnet, ska man cykla och skåda fågel. Man får också gå eller använda något annat muskeldrivet fortskaffningsmedel. Så det går bra med skateboard eller rullskidor också.


Poängen är att inga motordrivna fordon får användas för att ta sig till och från platsen man skådar på.

För varje art man ser under veckan så skänker man sedan 1 krona till något utvalt fågelskyddsprojekt. Givetvis får man skänka mer, men bidraget är medvetet satt lågt för att så många som möjligt ska känna att de kan vara med.

 

Tävlar gör man sen lite som man vill. Men när tävlingen pågår så finns det både kollektiv och individuell statistik.


Man kan tävla mot sig själv från tidigare år, eller kompisen. Sen finns det också en tävling mellan landskap med handikapsystem där hela Västmanland kan tävla mot andra landskap,
Rapporterar gör man på ett speciellt framtaget rapportformulär och där kan man se allas artlistor och hur landskapen ligger till.

 

Läs mer om på Skådarhjälpens sida.

VOF deltar inte aktivt som arrangör av detta, men vi uppmuntrar alla att vara med och bidra. Håll utkik i Facebookgruppen Fåglar i Västmanland när det börjar närma sig så kommer länkar och info och uppmuntran där.