Av Christina Bredin

-

16 maj, 2019

Svartvit flugsnappare - nr 15 av de vanligaste i Västmanland

Början av maj, och våren är nu här på allvar. Skotten har slagit ut och det har blivit alltmer varmt. Du sitter på altanen denna soliga förmiddag och tittar ut över trädgården. Livet kan allt vara riktigt trevligt. Du lyssnar in fågelkören som blivit starkare och starkare för varje vecka. Koltrastarna och mesarna har nu fått sällskap av bofinkarnas smattrande drillar och sädesärlornas småpratande kvitter. Men nu har nästa våg av sånger börjat komma. Igår hörde du av en kompis att en törnsångare sjungit vid ett buskage i närheten. Så är det något som fångar din uppmärksamhet; en liten svartvit fågel som flyger ner från en björk och sätter sig i ditt äppelträd. Den ser sig ryckigt om, knixar till med vingarna och dyker sedan tillbaka upp i björken igen. Några sekunder senare hör du en rytmisk ramsa. Lite småkvittrig och småpratig.

 

Att få ha en svartvit flugsnappare i trädgården sätter guldkant på tillvaron, trots att den är en så pass vanlig fågel. Just att den kan leva nära människan samt uppskattar holkar gör att den är en välkänd fågel av allmänheten. Men den är inte bara uppskattad för att den är trevlig att lyssna och se på, den är perfekt lämpad att studeras i forskningssyfte. Arten trivs som sagt i holkar, vilket gör att forskare lätt och smidigt kan samla in fakta om fåglarna. Bland annat har familjelivet blivit noga studerat. Hanarna är polygama, och när hans hona lagt sina 5-7 ägg och ruvar, tar han ett revir längre bort och börjar locka till sig en ny hona. Han går sedan tillbaka till sin första hona och hjälper henne med matningen av ungarna. Honor kan även para sig med andra hanar. Det var tidigare sagt att tättingarna var en av de mest monogama fågelsläkte som fanns, men forskning, bland annat av flugsnapparen, har kastat ett nytt ljus över saken.

 

En riktig tuffing är den, flugsnapparen. Om någon mes skulle ha lagt sitt bo och ägg i en holk som flugsnapparen siktat in sig på, så skyr denne inga medel för att ta holken i besittning. Mesparet körs bort helt enkelt. Under häckningen så försvaras ägg och ungar aggressivt mot inkräktare, såsom ekorrar, kråkfåglar eller liknande.

 

Den lever i alla typer av skogar, även om de föredrar lövskog, samt trädgårdar.

 

De svartvita flugsnapparna drar sig troligen till tropiska Afrika i augusti-september, även om vissa kan stanna kvar ända till oktober. De återkommer i slutet av april och maj, där hanarna kommer först.

 

Sången är en rytmisk, närmast långsamt skyttlande, ramsa som kan variera väldigt mycket i takt, ljud och betoning, både mellan olika individer, men även hos en enskild individ. Locklätet är en vissling med en vass och metallisk klang.

 

Lysna på svartvit flugsnappare här.

 

Presenterad av: Filip Jansson

Dela detta
sv_SESwedish