Sävsångare - nummer 48 av de vanligaste i Västmanland
Som ung fågelintresserad med lite lägre ornitologiska ambitioner än vad jag har nu så var sävsångaren en okänd tjattrare i vassen. Jag minns dock en exkursion med skolan där min lärare entusiastiskt guidade oss runt Hässlösundet i Västerås och jag minns hans eviga tjat om att sävsångaren sjunger rörigt och rörsångaren sjunger sävligt.
Det hela föll sedan i glömska, men när mina ornitologiska ambitioner blev större och jag bestämde mig för att det där med fåglars läten var något jag bara ville lära mig så ploppade minnet från skolexkursionen fram igen och nu för tiden har den röriga sävsångaren blivit lite av en favorit för mig.
Jag gillar nattsjungande fåglar och när de anländer så börjar den frivilliga sömnlöshetens tid för mig. Sävsångaren är den första av dem att anlända och tack och lov sjunger den även när solen gått upp annars hade jag fått påbörja min sömnlösa tid redan i slutet av april.
Men vill man höra denna snabbsjungande virtuos i sitt esse så är det på natten man bör bege sig ut. Likt sina närmaste släktingar kärrsångare och busksångare bakar den gärna in härmningar i sin sång och ingen sävsångare sjunger som någon annan. Det som man dock känner igen sången på är det rasande tempot den sjunger i. Ett evigt tjattrande som då och då avbryts av visslingar och härmningar.
Den trivs bäst i vassrika miljöer, och är en s.k tropikflyttare som övervintrar söder om Sahara. De första sävsångarna brukar dyka upp här redan i slutet av april och lämnar oss sedan i september-oktober. I Sverige har den två utbredningsområden. Dels i söder och öster och dels i fjällen. I fjällen där det saknas vassrika miljöer söker den sig till fuktiga videsnår.
Läs mer
Fakta om sävsångaren i Västmanland: https://vastmanlandsfaglar.se/saesaan.htm
Lyssna på sävsångare inspelad i Asköviken, Västerås: https://www.xeno-canto.org/320683
Presenterad av Johan Karlsson